1990 - Activision

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

Talán senkinek nem kell bemutatni az R-Type című programot... A lövöldözős játékok etalonja a 8 bites számítógépeken. Gondolom nem meglepő, hogy a program készítői megpróbálták még egyszer "elsütni". A Dragon Breed gyakorlatilag ugyanazt a "motort" használja, mint az R-Type, csak a grafikát cserélték le. Ezúttal egy sárkányon ülve kell pusztítani a gonoszt.
A játékmenet ugyanaz mint az R-Type-ban, azzal a különbséggel, hogy megadott időn belül kell teljesítenünk a nehézségi szinteket. A program nehézségére most sem lehet panasz, sérthetetlenség nélkül "éppeszű" ember nem tudja végigjátszani, annak ellenére, hogy csak az emberkénk tud sérülni, a sárkány a testével megvéd minket. Sárkányunk hosszú farkával csapkod, így minimális védelmet nyújtva hűsünknek, sőt mozgásunkkal még irányítani is tudjuk a csapkodást. Ha meghalunk, a szint egy adott helyéről indulunk újra (ezért nem ér sokat az örökélet), az ellenségek mindig ugyanonnan jönnek. A lelőtt ellenségek időnként most is leejtenek felvehető extrákat, amikkel a sárkányunkat tudjuk "tuningolni". Egyszerre csak egy extrát tudunk használni (mindig a legutoljára felvettet), hatása csak addig marad meg, amíg el nem vész egy életünk. Számítsunk rá, hogy időnként beúszik a képbe egy-egy nagyobb ellenség, akit csak több lövéssel lehet elpusztítani, és általában valamilyen gyenge pontjait kell eltalálni.
Újdonság, hogy néhány helyen le tudunk szállni, ha van alattunk talaj (le+tűz), ilyenkor emberünkkel tudunk mozogni, a sárkány eközben fölöttünk repked. Ha vissza akarunk szállni, nyomjuk meg a le billentyűt, ennek hatására főhősünk legugol, a sárkány pedig hozzánk repül, ilyenkor nyomjuk meg a tűzgombot.
A program szerintem nem hozza a nagy előd színvonalát, a háttérgrafika minimális, az egész program nem illik bele ebbe a "sárkányos" környezetbe, egy idő után unalmassá válik. A letölthető verzióban kérhetünk sérthetetlenséget, és örök időt, így bárki könnyen végigjátszhatja a programot.

CHEAT az Enterprise verzióhoz:
Nyomjuk meg a bal-SHIFT+1 (pause)
Nyomjuk le egyszerre: QWER (Piros lesz a border)
Nyomjuk meg a bal-SHIFT+2 (folytatás)
Sérthetetlenség! (A Spectrum verzió betöltés után rákérdez erre.)