Dimension Destructors

1983 - Artic Computing Ltd.

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

A COMBAT ZONE után az Artic Computing egy újabb vektorgrafikával készült játékot is kiadott, most éppen űrbéli kivitelben. A játék, ha lehet még egyszerűbb, mint a COMBAT ZONE: most is lőni kell mindenre ami mozog, de ezúttal más (pl. terepakadályok) nincs is a képernyőn, csak a végtelen űr. Háttértörténet sincs, mindenki képzelje magát egyetlen előrefelé tüzelő lézerágyúval felszerelt felderítő űrhajó pilótaülésébe, aki éppen egy idegen civilizáció flottájába botlik, a két civilizáció közötti kapcsolatot pedig azzal alapozza meg, hogy lemészárolja őket...
Az idegen civilizáció űrhajói kötelékekben támadnak, mindig szemből. Ha elegendő számú űrhajót semmisítettünk meg, - mintegy nehézségi szint váltásként - másféle űrhajók jelennek meg. A második szinttől kezdve egyszerre kétféle típusú űrhajó érkezik, és néhány típus ezek közül rakétákkal vissza is lő. A ránk kilőtt rakétákat is megsemmisíthetjük, esetleg megpróbálhatjuk kikerülni. Az űrhajókat viszont előbb-utóbb (inkább előbb) mindenképpen szét kell lőni, mert egy idő után nekünk ütköznek. Űrhajónk pajzzsal van felszerelve, ami négy ütközést vagy találatot bír ki, az ötödik ütközés így űrhajónk megsemmisülését és a játék végét jelenti.
Űrhajónk irányítása szintén igen egyszerű: mindössze a négy irányba manőverezve kell a célkereszt közepébe állítani egymás után a támadó űrhajókat, és egyetlen lövéssel megsemmisíteni azokat. Fegyverünk energiája végtelen így, semmi sem gátol meg a tűz gomb folyamatos nyomogatásában. Mindettől függetlenül egyáltalán nem ez a nyerős stratégia.
A játék hátrányaként kell megemlíteni, hogy az űrhajónk - és így a célkereszt - mozgatása kicsit darabos, ami némileg zavaró, de legalábbis szokni kell. A játék egyébként nagyon nehéz és ezen az sem változtat, hogy 20 000 pontnál egy fokozattal töltődik a pajzsunk. Kár, hogy a küzdelem reménytelen, a játéknak nincs vége. A nyolcadik szint után újra az első szint űrhajói következnek. Ettől függetlenül jókat lehet puffogtatni a játékkal, ha belejövünk.

Irnyítás:
A menüben FULLER, KEMPSTON botkormány illesztőt választhatunk, vagy billentyűzetet:

'Q', 'W', 'E', 'R', 'T', 'Y' - fel;
'A', 'S', 'D', 'F', 'G', 'H' - le;
'O' - balra;
'P' - jobbra;
'Z', 'X', 'C', 'V', 'B', 'N', 'M', 'SPACE', 'SYMBOL SHIFT', 'CAPS SHIFT' - tűz.

'1' - játék szüneteltetése (folytatás bármely más billentyűvel);
'2' - hang ki;
'3' - hang be;
'4' - játék megszakítása.

Végtelen pajzs: POKE 51124,182