1983 - Artic Computing Ltd.

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

A játék az Atari híres BattleZone nevű coin-op játékának első Spectrum változata. A játékos egy harckocsiban ül, a sivatagban ellenséges harckocsikat, és egyéb objektumokat kell megsemmisítenie. A játék a korát messze megelőző vektor-grafikát használ, ami szinte egyedülálló a 16K-s programok között. A technikai megoldásból adódóan a grafika meglehetősen sivár (mondhatni sivatagi...), és lassú, inkább technikai demo jellege van.

Betöltés után, ha nem nyúlunk a billentyűzethez, a program bemutatja a háromféle ellenséges objektumot, amelyből kettő -némi jóindulattal- tanknak is nevezhető, a harmadik inkább UFO alakú. Az ezután megjelenő menüben az '1' megnyomásával ki, a '2' megnyomásával bekapcsolhatjuk a hangokat. A játék tetszőleges billentyű megnyomásával indul.
A irányítás történhet Kempston botkormánnyal, vagy kurzormozgató billentyűkkel (6 - balra, 7 - jobbra, 8 - előre, 9 - hátra, 0 - tűz) vagy ehy kényelmesebb billentyűzetkiosztással: SAPCE - tűz, SYMBOL SHIFT - előre, M - hátra, C - balra, V - jobbra.

A játékképernyő fölött középen látható radar segít a navigálásban, az ellenség hozzánk viszonyított helyzetét mutatja. Bal oldalon, amennyiben az ellenség nem látható a képernyőn, az "ENEMY TO LEFT / RIGHT" felirat is segít bennünket. Jobb oldalon látható a pontszámunk, felette az "ARMED" felirat, efelett pedig az életeinket számát láthatjuk. Az ARMED felirat jelzi, hogy harckocsink ágyúja tüzelésre kész. Lövés után eltűnik a felirat, és addig nem tudunk újabb lövést leadni, amíg az ágyút meg nem töltjük ismét. Ez némi idő elteltével automatikusan megtörténik. A célzást a játékképernyő közepén látható célkereszt is segíti (ha befogtuk a célt, színe és alakja megváltozik). Vigyázat, a zöld piramis alakú terepakadályokon nem lehet keresztüllőni, harckocsink elakadhat bennük. Ha a célra túlságosan messziről tüzelünk, a cél "kimászik" a lövedék útvonalából. Célunk a lehető legtöbb ellenség kilövésével a legmagasabb pontszámmal feliratkozni a dicsőség-táblára.
A programot később jobb változatokban is elkészítették Spectrumra, érdemesebb ezekkel próbálkozni: Battle Zone, Battle Tank Simulator.

Örökélet: POKE 45262,0