Batty

1987 - Hit-Pak

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

A játék egy jó minőségű ARKANOID klón, azaz falbontó játék. Célunk (bár nem valószínű, hogy lenne olyan ember aki ezzel nincs tisztában) a képernyő alján elhelyezkedő "ütővel" a labdát úgy irányítani, hogy az a téglákhoz pattanva eltüntesse azokat. Ütőnket csak vízszintesen tudjuk mozgatni. Ha a labda leesik mellettünk, elvész egy életünk. Egyszerűen hangzik, azonban néhány ötletes furfanggal sikerült megfűszerezni a játékot. Valószínűleg csak azért beszélünk manapság "ARKANOID klónokról", és nem "BATTY klónokról", mert ez utóbbi egy kicsit később jelent meg, alaposan sikerült felülmúlnia az "elődöt"! Sajnos a nehézségi szintet viszont eltúlozták a készítők, a harmadik szintet gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni örökélet nélkül!
A tégladarabok különböző szilárdságúak: a legtöbbnek elég egy találat, de némelyiket többször is el kell találni, hogy eltűnjön. És persze - pusztán a bosszantásunkra - vannak olyan tégladarabok is, melyeket egyáltalán nem lehet (és nem kell) eltüntetni. Megint másik tégladarab a labdát gyorsítja fel. Dolgunkat a játéktéren repkedő idegen élőlények is nehezítik, melyek folyamatosan bombákat eregetnek felénk. A bombákat ki kell kerülnünk, ha eltalálnak, elvész egy életünk!
Némely tégladarabból felvehető tárgyak hullik alá:

  • nagyobb ütőméret,
  • lelassul a felgyorsult labda (SLOW),
  • bomba: a játéktéren repkedő idegeneket pusztítja el (KILL ALIENS),
  • a labda nem pattan vissza az ütőről, hanem elkapjuk azt, célzás után újra indíthatjuk (kézfej),
  • rakéta: kedvünkre lövöldözhetünk rakétákkal, melyek egy-egy tégladarabot bontanak el, mókás...
  • a labda akadálytalanul hatol át a téglafalon, letarolva az útjába kerülő téglákat (SMASH),
  • egyszerre három labdával játszhatunk (nem fog sokáig tartani...),
  • jutalompont,
  • jutalom élet (ritka, mint a fehér holló...)
  • rakétahajtómű: átrepít a következő nehézségi szintre (függetlenül attól, mennyi tégla maradt!)

Sajnos egyszerre csak egy extra képességünk lehet, azaz pl. nem tudunk nagyobb ütővel rakétákat lövöldözni.
A játékot játszhatja egy játékos (1 PALYERS), vagy két játékos felváltva (2 PLAYERS). A harmadik játékmód egészen egyedi: DOUBLE PLAY, azaz két játékos játszik osztott pályán (az 1. játékos bal oldalon, a 2. játékos jobb oldalon). A 3 életen a két játékos közösen osztozik.

Irányítás: a menüben az 'A' megnyomásával az 1. játékos, a B' megnyomásával a 2. játékos irányítását tudjuk beállítani: billentyűzetet, KEMPSTON, CURSOR vagy SINCLAIR INTERFACE-t választhatunk.
Billentyűzetkiosztás:
A-L sora (felváltva): balra-jobbra
Z-M sora: labda kilövése.

Örökélet: POKE 48440,0