ZX81 Emulator

Geco az Amstrad CPC és TVC emulátor után egy ZX81 emulátorral bővítette az Enterprise futtatható programok választékát. Természetesen ez is software-es emuláció, így ugyan nem tökéletes, de jól használható eszközt kaptunk.
A program egy Spectrum-on futó emulátoron alapul. Mivel a program nem egy átalakított ROM-ot használ, hanem a Z80 utasításait is "emulálja", így lassabb ugyan, viszont a gépi kódú programokat is futtathatjuk, szemben a "hagyományos" software-es Spectrum emulátorokkal. Az emulálás valójában annyi, hogy ellenőrzi a futtatandó kódot (DE regiszter tartalmazza az utasítás címét, PC feladatot lát el), és az utasítás kódjának megfelelő utasítás végrehajtására ugrik rá. Van pár utasítás, amit más kóddal kellett helyettesíteni, hogy a program ne szálljon el. Az eredeti Spectrum verzió memóriaírás és olvasás esetén eltolja az értéket 5E00-val, mivel a ZX81 kód is 5E00-val eltolt címen van a Spectrum kötöttségei miatt. Enterprise-on az eredeti ZX81-es címre töltődik a program, így lényegesen gyorsabb lett az emuláció. Azok a programok viszont így sem működnek, amik a karakterkészlet átállításával állítanak elő szebb grafikát.
ZX81-ben a Z80 állítja elő a képernyőt is NMI segítségével, Enterprise-on viszont a NICK áldásos munkájának (hardveres text mód) köszönhetjük a látványt. Ezért a ZX81 SLOW módja gyorsul ugyan, de a FAST módban (amikor a ZX81 kikapcsolja a képmegjelenítést), lényegesen lassabb az emulátor. Ezért átlagosan kb. fele olyan gyors a programfutás, mint igazi ZX81-en. Célszerű tehát a programot turbósított gépen futtatni. Szerencsére a színekre és hangokra nincs gond, mivel azok nincsenek...
A program nagyon praktikusan könnyen kezelhető:

  • Az F1 billentyűvel a billentyűzetkiosztásról kérhetünk segítséget.
  • Ha van EXDOS a rendszerben, az F2-vel kérhetünk directory-t. Ez egy új videólapon jelenik meg, a listában a csak *.P kiterjesztésű file-ok jelennek meg, de csak maximum 256. A listában rögtön ki is választhatjuk a betölteni kívánt programot (a beépített botkormánnyal), de a "hagyományos" módszert is használhatjuk: LOAD "" vagy LOAD "file-név" . Ha nem használunk EXDOS-t, természetesen csak ez utóbbi lehetőség van a betöltésre.
  • Az F7 megnyomásával ZX81 resetet hajthatunk végre.

A program 16K memóriát szimulál, és fut Ep64-en is.

Az emulátort a ZX81 programcsokorban található játékokkal próbálhatjuk ki. Kb. a programok 80%-a futtatható az emulátoron is.