TVC Emulator

File-név: TVCEMU.COM
Program neve: Tvc Emulator
Geco - 2008
TVC Emulátor

Mint ismert, a Videoton TVC számítógép is Z80-as processzorral volt szerelve - sőt, sokban hasonlít is az Enterprise-hoz -, nem volt elvi akadálya software-es emulátort készíteni hozzá. Geco az Amstrad CPC Emulátor után ezt is elkészítette. Természetesen, mind minden software-es emulátornak ennek is komoly korlátai vannak: csak a BASIC, és azok a gépi kódú programok futnak az emun, amik nem használnak Port I/O-t, TVC bővítményt, és TVC floppykezelést. A 16 színes képernyőn a felső 8 szín rossz lesz az EP BIAS miatt.

A program kazettás rendszert emulál, ha lemezegységgel futtatjuk az emulátort, a VERIFY paranccsal tudunk a lemezről directory-t kérni. A RESET gomb megnyomása TVC hidegreset-et eredményez, melegreset nincs emulálva.

Az ékezetes karakterek az EP funkcióbillentyűkkel érhető el, az 'í' a PAUSE (HOLD) billentyűre szorult. A TVC billentyűzetén nincs PAUSE (HOLD) billentyű, a listázást vagy a programfutást a CTRL+P megnyomásával függeszthetjük fel. Bármely billentyű megnyomásával folytathatjuk a listázást / programvégrehajtást. STOP billentyű szintén nincs a TVC-n, a program futtatását a CTRL + ESC billentyűvel szakíthatjuk meg. Az emulátorban ez a funkció a STOP billentyűre került. Karakter beszúrása a SHIFT+INS billentyűvel lehetséges.

Az emulátor betöltésekor választható, hogy a programokban betöltésük után a TVC-s portokat kicserélje-e EP-s megfelelőjére, azokat pótló rutinokra, vagy ne módosítson. A portok cseréje a gépi kódú programokon segíthet, a BASIC programok futtatásához a nemleges válasz javasolt.
Cserélt portok:

  TVC EP
billentyűzet 03, 58 b5 b5
keret 00 81
memória 02 lapozást végző rutin (RST 00h db 44h)
sound low 04 A0h
sound high 05 pitch felső fél byte-ját, és hang be/kikapcsolását végző rutin (RST 00h db 00h)
snd ampl 06 hangerő-, grafikus mód-,printer strb vezérlő rutin (RST 00h db 18h)

Az Emulátorral kompatibilis TVC programokkat a TVC Programcsokorban találhatunk.