Zenék
 

 

 

 

 

Valószínűleg sokan hallottak a PC-n létező MOD zenékről. Ezek a zeneszámok digitális hangmintákkal készültek, így az egyedi hangzás ellenére a file-ok mérete kicsi maradhatott. Az Enterprise képességei lehetővé tették, hogy a MOD zenéket némi átalakítás után le tudjuk játszani. Ezek a DTM formátumú zenék, korai MOD file-ok átkonvertálva, amiknek a mérete nem lehetett több 64k-nál. A lejátszóhoz lejátszandó zene is dukál, a 235 zeneszámból álló kis "csokor" remélhetőleg mindenkit kielégít...

Digitrax Module Player 1.1 (5K), DTM zene file-ok (7,2 Mb)

Egy másik remek zeneszerkesztő programmal: a ROCKDIGI-vel MOD zenékhez hasonló - digitális hangmintákat megszólaltató - zenéket készíthetünk Enterprise-on. Ezzel a zeneszerkesztővel Héder József készített nagyon profi zenéket. Az ő zenéiből (és más konverziókból) is letölthetünk egy csokorravalót. A Rockdigi zenéket lejátszhatjuk a mellékelt MBT Player-rel, vagy a ROCKDIGI-be betöltve akár át is szerkeszthetjük őket, vagy tanulmányozhatjuk a program működését.

MBT Player 1.0 (4k); Rockdigi zenék (895K)

"Természetesen" a PC-ről vagy Amiga-ról származó 8 bites digi hangszermintákat is lejátszhatjuk Az ilyen formátumba konvertált összes WAV file lejátszható Enterprise-on! István újabbkeletű SNDPLAY című programja - mely a Multiplay programcsomag része -, jobb minőségben adja vissza a hangmintákat, mint az itt lévő SAMPLE c. lejátszó.

SAMPLE 1.1 lejátszó program (12K), WAV hangminták (2.2Mb)

Az Enterprise zenei képességeit sokan kritizálták, igaz készültek (átíródtak...) nagyon jó zenéjű játékok. A kritikák ellenére Gyányi mester elkészített egy nagyon jó zeneszerkesztő programot, a Music Box-ot, ami kicsiholta a hangért felelős Dave chip összes lehetőségét. A zenéket a Music Box Player segítségével tudjuk lejátszani.

Music Box Player és zenék (200K)

SID Player
Geco készített Enterprise-ra egy meglepő programot: SID lejátszót! A program eredetileg SAM Coupé-ra készült, ahhoz csináltak SID kártyát. Ebben benne van a teljes 6510-es emuláció és a SID header elemzése, a D400-D4FFF-es tartományba írást figyelte eredetileg, ha ez történt, akkor megvizsgálta hová, és ha SID register írás volt, akkor kiírta a megfelelő portra. A SID lejátszása történhet Dave-vel, ring moddal, vagy nélküle, és SID kártyás konfigon SID-del is. Dave-vel a lejátszás teljes egészében szoftveres módon történik, azaz a C64-es zenéket DAVE hangzásban élvezhetjük. Ennek ellenére sok zene meglepően így is jól szól.
A program EXOS kompatibilis, maximum 60 kb méretű SID lejátszására alkalmas, csak a PSID-eket támogatja. Egyedi sebességgel ellátott SID-eket a következő sebességgel játsza le:
 • >160Hz sehogy,
 • 80Hz és 160Hz között 100Hz-en,
 • 55Hz és 80Hz között 60Hz-en,
 • 40Hz és 55Hz között 50Hz-en,
 • <40Hz sehogy

A program a zene kiválasztásához a FILE rendszerbővítőt használja (a programba van építve).
A beépített botkormány jobbra-balra mozgatásával a zenék között lépkedhetünk, a botkormány le-fel mozgatásával az első és utolsó zenére ugorhatunk. Az ENTER megnyomásával a gyűrűmodulációt kapcsolhatjuk be / ki (alapértelmezés szerint kikapcsolt). A Ring mod-os lejátszásnál csak akkor lehet különbséget hallani, ha valamelyik csatorna modulált egy másikkal, ezt a ring mod kikapcsolt állapotban jelzi a keret különböző színeivel, ha közép kék a keret, akkor pont a SID egyes csatornáján van ring mod, ami a lejátszóban pont nem emulált, csak a SID 2,3-as csatorna ring mod-ja (sötét kék, zöld keret) okoz hanghatást. Ring mod bekapcsolt állapotában a keret barna. A lejátszást az ESC megnyomásával szakíthatjuk meg. File-kiválasztásnál a STOP megnyomásával kiléphetünk a programból. Vezérlőbillentyűk:

F1: Dave ring mod nélkül,
F2: Dave with ring moddal,
F3: SID-kártya,
F7: teljesítmény kereten jelzésének kikapcsolása,
F8: teljesítmény kereten jelzésének bekapcsolása.

SID Player és zenék (591K)

SIDBasic
Software-es SID lejátszó, ami konvertált SID fájlok lejátszására alkalmas Enterprise 128 gépen, hardveres bővítés nem szükséges. Készítette: IstvánV, és Geco.
A program EXOS kompatibilis, ha a gép rendelkezik fájlkezelő eszközzel (lemezvezérlő, SD kártya), akkor az M64 fájlok egy fájlkezelőből választhatók ki, a magnós konfigurációval rendelkezők tölthetik a magnóról a kiválasztott M64 fájlt.
A lejátszást 128KB-os gépen a lejátszás közbeni 8Kb-os blokkonként kicsomagolás teszi lehetővé. Megkötések: maximálisan betölthető M64 fájlméret 24320 bájt (5f00h), nincs SYNC, felül- , és aluláteresztő szűrő emuláció, SID digi effektek nem játszhatók le.
Kombinált hullámformák nem működnek megfelelően, ilyenkor egyszerűen zaj > fűrész > háromszög > négyszög prioritással történik a konverzió, a valódi hardware ettől eltér.
Vezérlés:

 • 1 - zene lejátszás Dave chipen,
 • 2 - zene lejátszás külső 8bites DAC kártyán, ha van a géphez csatlakoztatva,
 • 3 - raster sor be (csak 50Hz-es sebességű zenéknél működik),
 • 4 - raster sor ki,
 • ESC - file választás.

A zenék vezérlési sebességét NICK megszakítások helyett gépi kódú ciklusok végzik, így sokkal rugalmasabban állítható. Digi lejátszási sebesség 4MHz-es gépen:

 • 12500 Hz lejátszási sebesség 50 Hz-es zene vezérlési sebességig,
 • 11905 Hz lejátszási sebesség 50-120 Hz zene vezérlési sebesség között,
 • 11364 Hz lejátszási sebesség 120 Hz zene vezérlési sebesség fölött.

SIDBasic

LAY
Egy másik projekt melléktermékeként született ez a lejátszó. A spectrum-os Pro Tracker 3 zenéket játszik le. Az AY emuláció, és az SNDPLAY-ból kölcsönzött kijelző csíkok István érdeme, a lejátszó kód pedig S.V.Bulba-tól van. A program sztereó, ugyanis az orosz Spectrum klónokban általában úgy van bekötve az AY, hogy egy jobb, egy bal, egy közép a 3 hangcsatorna. EXOS és EP64 kompatibilis, fájl kiválasztáshoz kell a Hsoft féle FILE, annak hiányában nullás fájlnevet (magnón a következő fájl) próbál tölteni. Modul elején lévő azonosító szöveget keresi, az egész fájlban, így programfájlba fordított zene is lejátszható.

PT3 Player és zenék

SND Player, SND zenék