Up & Down

1989 - Wave-8

ügyességi

Forrás:
Spectrum Világ 22. rész

Enterprise

A szélesszájú kisbéka egy napon a mezőn ugrándozott, és a Rádiós Walkman-jén a Calypso rádiót hallgatta. Olyannyira belefeledkezett az élet dolgaiba, hogy egyszer csak egy nagy üregbe esett. Meglepetésében csak annyit tudott mondani, hogy: "Játék! Hahahahahaaaaa...", és máris a barlang fenekén találta magát. Itt a nagy zuhanás okozta ütődéstől kiestek az elemek a Walkman-ből és a szélesszájú kisbékán máris a rádióelvonás tünetei kezdtek jelentkezni, érthető hát, minél előbb a felszínre szeretett volna keveredni. Sajnos szegényke nem emlékezett a felfelé vezető útra, ezért segítségre van szüksége! A bal- és jobboldali SHIFT billentyűkkel tudjuk brekkencsünket irányítani. Minél hosszabb az ugrás erőségét jelző sáv, annál nagyobbat ugrik barátunk. A breki nem csak butácska, hanem ügyetlenke is, ezért a gombákon és egyéb gizgazokon könnyen megcsúszik, ennek várhatók a következményei: visszapottyan a mélybe.
Sajnos az üreg lakója, akiről nem lehet pontosan tudni, hogy kicsoda-micsoda lény - talán leginkább egy madárba oltott sárkányra hasonlít - (az eredeti kazettához adott leírás szerint ő a Békaevő Óriás Denevér (!) a program viszont "madárkának" szólítja...) lelkesedik a franciás kosztért, a Walkman-es szélesszájú kisbékáért. Érthető hát, hogy ő mindent megtesz annak érdekében, hogy kis zöld barátunkat megkaparintsa! Erre két oka is van: egyrész ő is szeret rádiót hallgatni, másrészt igen éhes az istenadta!
A lényeg, hogy jó messzire elkerüljük, és a felszínre jutva elkiálthassuk magunkat, miszerint: "Rádióó Calypsóóó! Brekkk, na ugye?". A szélesszájú kisbéka lábai 100 ugrásra vannak hitelesítve, ezután kimúlik végelgyengülésben! Ha sikerül a felszínre vergődnünk, örömünk nem tart sokáig, mert a (kétballábas) szélesszájú kisbéka visszaesik a verembe, miközben a láva (?!) egyre inkább birtokba veszi a barlangot.
A játékot a SPACE megnyomásával indíthatjuk, az 'A' megnyomásával feladhatjuk.

Tipp: a barlangnak két kijárata van! Jobbra indulva kevesebb ugrással kijuthatunk, balra ugyan hosszabb az út, de könnyebb ugrásokkal kijuthatunk. Ha kijutunk, a kiérdemelt pontszám a felhasznált ugrások számától függ.

A játék egy régi Spectrum játék, a Bugaboo alapján készült. Az Enterprise változat egy 1984-es Amstrad CPC játéknak, a Roland in the Caves-nak az átirata.

Térkép