1992 - Gulyás Antal Dénes

Logikai

Enterprise

Igen színvonalas elkészített Tetris programmal lettek gazdagabbak az Enterprise tulajdonosok Gulyás Antal Dénes által. A játék érdekessége, hogy akár egyszerre ketten is játszhatjuk, egymástól függetlenül. Bár hasonlóan kivitelezett program a Tetris 2, azonban az Spectrum átirat (ez persze nem baj, de mennyivel másabb egy eredeti Enterprise programmal játszani...)
Akik nem ismerik a játékot (???) azoknak röviden leírjuk a lényeget: Puzzle típusú logikai játék. Egy zárt térben különböző színű és alakú mértani idomok potyognak felülről lefelé. Az idomokat mozgathatjuk balra-jobbra, forgathatjuk és le is ejthetjük őket. Cél, hogy minél több sort ki tudjunk tölteni, ugyanis ez esetben a kirakott sor eltűnik, és a felette lévő sorok lejjebb csúsznak. Máskülönben hamar megtelik a verem...

Betöltés után megjelenik a menü, amely tulajdonképpen két menü: a két játékosnak egy-egy. A menüben az ismerős funkciókat találjuk:

 • START GAME - a játék indítása.
 • LEVEL - nehézségi szint. 50 (!) nehézségi szint közül válogathatunk, így a mazochisták is megtalálják ebben a programban az örömüket.
 • EASY / HARD - nehézségi fokozat. A két fokozat között csak annyi a különbség, hogy könnyű fokozatban kijelzi a program a következő alakzatot, nehézben nem.
 • MODE A/B - Játékmódot választhatunk:
  • A módban nehézségi szint váltásakor új vermet kapunk, melyben előre meghatározott alakzatok lehetnek.
  • B mód a "szabványos" Tetris játék, vagyis végig egy veremben zajlik a játék.
 • DEFINE KEYS - a billentyűzet átdefiniálása.
  SHIFT LEFT - mozgatás balra, SHIFT RIGHT - mozgatás jobbra, ROTATE LEFT - forgatás balra, ROTATE RIGHT - forgatás jobbra, DROP - leejtés.
 • HIGH SCORES - megtekinthetjük a legjobb 10 játékos listáját.
 • INFORMATTION - a képernyő alán látható scroll-t kapcsolhatjuk ki/be. A scroll-ban a program kezeléséről olvashatunk információkat.
 • SCREEN SHIFT - a TV készüléket használók állíthatják be a kép vízszintes pozícióját.

A játék csak billentyűzetről játszható. Mivel a billentyűzetkiosztás nem túl szerencsés, játék előtt érdemes átdefiniálni valami kényelmesebbre. Az alapértelmezett kiosztás a következő (angol billentyűzeten):

 
1. játékos
2. játékos
mozgatás balra
CTRL
L
mozgatás jobbra
LOOCK
;
forgatás balra
A
:
forgatás jobbra
S
]
leejtés
\
/

A programmal remek Tetris csatákat vívhatunk barátunk ellen. Jó eredmény elérése esetén a játék végén beírhatjuk a nevünket a legjobbak közé. A név beírása nem a hagyományos módon történik, hanem az irányító billentyűvel rakhatjuk ki a nevünket.