Sakkdmeg

Várhegyi Miklós, Venetiáner Péter, Lipi Gábor

sakk

Enterprise

A furcsa cím igen furcsa programot takar! Arra még viszonylag könnyű rájönni, hogy valamiféle "sakk-szerű dolog" várható, de szögezzük le gyorsan: a program nem tud sakkozni, mindössze arra alkalmas, hogy két ember a számítógép előtt ülve játszon egymás ellen. Ezt viszont bolondbiztosan tehetjük meg, valamennyi szabályt ismeri a program, beleértve a menet közbeni ütés (en passant) szabályát. Ehhez képest a program jó nagyra hízott: mérete majd' 39 kbyte. (A Cyrus Chess mindössze 16 kbyte!) Ennek oka is hamar kiderül, ha bele nézünk a file elejébe: a program Turbo-Pascal-ban íródott! Így már érthetőbb, hogy nem tud játszani a program... A programot természetesen IS-DOS alatt kell futtatni.
Betöltés után kirajzolódik a sakktábla, világos rögtön megteheti a kezdőlépést. Lépni a koordináták begépelésével lehet (pl.: E2E4, kötőjel nem kell közé, azt a program berakja. Gépelési hiba az ERASE billentyűvel javítható). A program szolgáltatásai igen spártaiak: csak a legutolsó lépéspár látszik a képernyőn, ettől függetlenül az összes lépést megjegyzi a program. Óra sajnos nincs, ami azért nagyon hiányzik! A program funkcióit gombnyomással lehet elérni:

Ha egy gyalogunk elér az ellenfél alapvonalára, a felvenni kívánt bábút az előzőleg ismertetett jelölésekkel lehet kiválasztani.