R-Type

2012 - Easter Egg

űrhajós, lövöldözős

Enterprise

Amstrad CPC

Az R-Type az egyik legismertebb, legszebb, legnehezebb, stb., shoot-em-up arcade játék. A 8 bites konverziók többsége is a lehetőségekhez képest nagyon szépen sikerült. A Spectrum-verzióban is a szép színes grafikát finom vízszintes scroll ötvözi, ami nem kis programozástechnikai bravúr. Emellett a tempó kicsit lassabb, mint C64-en, ami egyáltalán nem hátrány, sőt jelen esetben nagyon jót tett a játszhatóságnak. A kiadó természetesen CPC verziót is szeretett volna (hisz a C64 és Spectrum mellett ez volt Nyugat-Európában még elterjedtebb 8-bites gép). Az idő viszont szoros volt, a fejlesztők mindössze egy hónap határidőt kaptak a CPC verzióra. A fejlesztők ezért a leggyorsabb és esetünkben a legkiábrándítóbb megoldást választották: a Spectrum-verzió portolását. A CPC azonban nem tud attribútum képernyőt, így azonos felbontás (és azonos képernyőméret) mellett, 4 színes üzemmódban fut a hivatalos konverzió. Az eredmény - egy eredetileg színpompás játék esetében - természetesen csapnivaló lett, amely sem a sajtónak, sem a játékosoknak nem tetszett. Valószínűleg ez az elégedetlenség inspirálta az Easter Egg csapatát, amikor elkészítették a Spectrum verzió alapján újraírt változatukat.
A játékmenet, a pályák (és sajnos a képernyőméret) azonos a Spectrum változattal, a grafika viszont immár 16 színű lett (persze kisebb felbontás mellett). Emellett kapunk egy látványos intrót és sztereó zenét. A program egy titkos pályával is bővült! Az Enterprise verzió EXOS kompatibilis, legalább 128KB RAM-ra van szüksége. Felismeri a turbós gépeket, és a hanglejátszást az alapján állítja be.

Irányítás:
billentyűzet (I, J, K, L), belső botkormány, EXT 1/2 joystick,
     Tűz 1: bal / jobb SHIFT, EXT 1/2 tűz 1,
     Tűz 2: \, / , EXT 1/2 tűz 2 (ha van a botkormányon.),
Játék szüneteltetése: SPACE,
Játék megszakítása: ESC,
Játék sebesség: 1-4 (3-as az eredeti sebesség, 1-es a leggyorsabb, 4-es a leglassabb).

A készítő csapat nevéhez híven van néhány meglepetés a programban:

  • OPTIONS/CREDITS: várj 2 percet miután a scroll befejeződött, segítséget kapsz (a név: ORGY).
  • Extra pályára bejutás: a 3. szinten űrhajó száját (bal oldal) kell szétdurrantani, majd belerepülni.
  • Cheat menu be / ki: Az OPTION menüben a GAME MODE-on a következő sorozattal: jobb, jobb, bal, bal, jobb, jobb, bal, bal, jobb, bal, jobb, bal, tűz (Siker esetén hangjelzést kapunk. A Cheat menu a főmenüben jelenik meg.)
  • A cheat-menüben bekapcsolhatunk annak hatását (ENABLE YES/NO), kérhetünk sérthetetlenséget (IMMORTAL), választhatunk kezdőpályát (STAGE) és a fegyverzetet.
  • Intro kihagyása: ESC / SPACE billentyű lenyomásával rögtön a játék töltése után (a betöltő ellenőrzi az elején).
  • Töltés Speccy töltő képpel (Intro kihagyása): S+P billentyűk együttes lenyomásával rögtön a játék töltése után (a betöltő ellenőrzi az elején).
  • Töltés AMIGA töltő képpel (Intro kihagyása): A+M billentyűk együttes lenyomásával rögtön a játék töltése után (a betöltő ellenőrzi az elején).