A demó elkészültének, azaz utolsó fordítás pontos ideje 1991.08.21 1:11. Aznap lettem 16 éves (Atyaég, de rég volt...) Besorolásra pontosabb lenne a "poénkodás, és némi grafika". Ez volt az éltem első gépi kódú próbálkozása, mintegy 2 évi EP-zés után. Ekkor már két gépünk volt, hálózatba kötve, így úgy ment a fejlesztés, hogy az egyik gépen futott az ASMON, és a NET-re lett lefordítva, ill. a másik gépen betöltve a kipróbálandó program. Az adatfájlokat a saját magnójáról töltötte utána. A fejlesztés közben tettünk szert EXDOS kártyára, ennek köszönhető, hogy meg van a pontos időpont (meg magamnak, hogy beállítottam a TIME/DATE-t...) Megjelenítőnk ekkor még csak Junoszty tv volt, Kurczu-nak volt színes tévéje, így suli után nála keresgéltem színkódokat a rasztercsíkokhoz.
A program egyből egy kis poénkodással indul, a névsorból a titokzatos Dr. Préry a padtársam volt 4 éven keresztül, neki Atari ST-je volt ebben az időben, közreműködött pl a Interlace Demo képeinek előállításában, valamint ő rajzolta a Zozolace Garfield-os képeit.

A kezdőképernyő után jön az adatfájlok betöltése, a képernyő közepére áthelyezett, de mégis működő status sorral. (Egyébként ez az LPT-s trükk lett később a ZT órájának a status sor fölé való helyezésére felhasználva). Az adatfájlok tömörítve lettek az egyszerű bájtismétlődéseket kiszűrő módszerrel, itt még a betömörítés egy külön BASIC programmal történt. Később ez lett tovább fejlesztve a tömörített VS/VL-hez. (Még később meg az egész évfolyamon egyedül *5-ös programozás érettségit írtam, amikor Pascal-ban tömörítő programot kellett írni. Mindenki más rosszul volt, hogyan lehet ilyen bonyolult feladatot adni...)
Visszatérve a demo-hoz, az adatfájlok direkt maradtak sok külön fájlban, hogy jól látszódjon a status sor működő volta. Betöltés közben is van poénkodás, konfigurációtól függően, a magnósokat egy lemezes üzenet lepi meg (helyezzünk lemezt az E: meghajtóba), a lemezeseket pedig kazetta CRC hiba, de EXDOS-os módra Retry/Abort kérdéssel. Töltés végeztével egy figyelmeztetést kapunk, hogy ne Resettel lépjünk ki. Ha nem fogadjuk meg ezt a tanácsot, akkor egy újabb poénos üzenettel búcsúzik a program.
Ezután jön a fergeteges Paintbox munkásságom némi scroll és sok rasztercsík effekttel feldobva.
Következő kép az első Paintbox próbálkozások egyike volt, aminél ott poénkodtunk Apucival, hogy vajon mi a fenét is sikerült rajzolni. A magyarázatot olvashatjátok a képen... A kép alatt egy újfajta rasztercsík effekt látható, továbbgondoltam 3D-ben a sima rasztercsíkot, ha úgy néz ki mint egy rúd, akkor félbe is lehet vágni! Ilyen félbevágott rasztercsík látható két darab, a 3D hatás erősítésére a harmadik sima rasztercsík 8-as alakban kering ezek között.
Kilépéskor a rasztercsíkok valósítják meg a képernyőtörlést. Majd ezután egy poénkodó kérdés következik, miszerint örülnénk-e egy hideg resetnek? A választól függően más-más üzenettel búcsúzik a gép, itt ismét egy félbevágott, forgó rasztercsík a főszereplő, új effektként a domború felületére van nyomtatva a szöveg.
Ezután úgy tűnik, mintha resetelne a gép, azonban amikor tovább lépünk EP logótól, kiderül, hogy csak átverés volt, mert még fut a program, és megfenyeget minket a következő résszel. Ilyen reset szimuláció volt már korábban is egy demóban (most nem jut eszembe a neve, nekem igazából csak az EP logót átrajzoló, zenélő része tetszett, azt külön ki is vettem EP-KACAJ.COM néven), viszont az csak az alapgép indulását utánozta. (Lacika megjegyzése: A Szirty Demoban volt ilyen, melynek a többi része valóban felejthető...)
Az enyém az EXOS-tól veszi a RAM listát, így bővített gépen is annyi RAM-ot tesztel amennyi van, ill. érzékeli a gyorstesztes cartridge-t, így akkor gyorstesztet szimulál (az akkoriban létező eredeti Gyányi Sanyi félét, amit most pl. az ep128emu TASMON-os konfigjaiban láthatunk.)
Persze ma már ez is elavult, azóta jöttek újabb EXOS verziók, újabb gyorstesztek... Ill. az egész program nem EP64 kompatibilis, mivel akkor arról még semmit se tudtam. Igény esetén készülhet javított verzió.
És végül egy kis poénos üzengetés jut azoknak is, akik a program kódjába néznek bele.

Zozosoft