Starstrike 3D

1984 - Realtime Games

akció, ürhajós

Forrás:
Enterprise játék

Spectrum (48k)

Enterprise

Ez a játék nem más, mint az Atari nagysikerű 1983-as STAR WARS coin-op játékának hiteles verziója, bár a jogi problémák elkerülése érdekében, a program más nevet kapott. Enterprise-on a gép megjelenésétől megvásárolható volt kazettán. Az Enterprise változatban kicserélték a hangokat nagyon jó minőségű stereo hangra. Jól kidolgozott, három dimenziós vektor-grafikája rövid idő alatt sikert aratott. Nem véletlenül, hiszen a játék alaptörténete nem más, mint a sci-fi filmek királya a Csillagok háborúja. Ettől kezdve azt hiszem egyértelmű, hogy Luke Skywalker-ként ülhetünk "szürke" barátunk elölt. Esetleg, hogy a filmet idézzük, kölcsönkérhetjük motoros szomszédunktól a bukósisakját. Nem hátrányos, ha ehhez a játékhoz botkormányt alkalmazunk, amit nem árt a fotelunk karfájához rögzíteni pl. szigetelő szalaggal! A betöltés közben egy szépen megrajzolt, a játék hevületét idéző loading screen-t láthatsz feltűnően sokáig, amennyiben magnó jellegű "gyors" háttértárolót alkalmazol. A sikeres betöltés után kiválaszthatod az irányítást:

0 - Sinclair joy; 1 - Billentyűzet; 2 - Kempston joy; 3 - Cursor joy

Ha egy ideig nem nyúlunk a géphez, megnézhetjük a program demo-ját. Az irányítás kiválasztása után nehézségi szintet választhatunk.

1 . EASY - könnyű; 2 . MEDIUM - közepes; 3. HARD nehéz; 4. VERY HARD - nagyon nehéz

 

 

A választást követően máris indul a játék. Űrhajónk irányítása a változatosság kedvéért teljesen logikus, a repülő szerkezetekre vonatkozó általános szabályok szerint történik:

JOY JOBB
P
jobb
JOY BAL
O
bal
JOY LE
A
fel
JOY FEL
Q
le
FIRE
SPACE
tűz

Ezen kívül van még két kezelő-gomb: 1 - szünet; 2 - szünet vége

Mint ahogy az már annak idején a filmből is kiderült, a végcél a Halál Csillag megsemmisítése. Persze odáig elég hosszú út vezet, arról nem Is beszélve, hogy a gonosz szuszogós az összes vadászgépét ránk uszítja. Az első hullámban ezeket kell megsemmisíteni, illetve lövéseik elől kitérni, amelyek persze energiánk drasztikus csökkenését eredményezik ha eltalálnak. Ha megtaláltuk a Halál Csillagot, élőszőr a felszínén kell minél több objektumot pl. toronytetőt, ágyúállást szétlőnünk. Ahhoz, hogy célunkat elérjük, előbb végig kell haladunak a gyilkos bolygót körülvevő erőtér-aknában. Természetesen itt sem szeretnek minket és mindent elkövetnek. annak érdekében, hogy ne jussunk el az akna végire, ahol a Halál Csillag egyetlen. sebezhető pontja található. Ez nem más, mint a főreaktor keskeny szellőzőnyílása, amin keresztül, ha jól célzunk, felrobbanthatjuk a főreaktort, ami persze a gyilkos műhold atomjaira-hallását is okozza.
Gépünk műszerfala meglehetősen egyszerű: A SHIELD mutató a pajzsunk állapotát jelzi. Ha lelövik rólunk a pajzsot, a következő találat űrhajónk megsemmisülését okozza. A SCORE a pontszámunkat, a LEVEL az aktuális nehézségi szintet mutatja. A STATUS akárcsak a SHIELD, a pajzs állapotát jelzi színkódokkal: zöld, sárga, piros.

Az első pálya a Halál Csillag megközelítése. Ebben az ellenséges vadászok próbálnak megakadályozni. Elég, ha arra figyelünk, hogy az ötágú színes lövedékek elöl kitérjünk, vagy kilőjük azokat.
A második pályán csak ágyú-állásokat kell kilőni. A második körtől kezdve a bonos pontokért érdemes a tornyok tetejére is vadászni. Ilyenkor a műszerfalon a tops felirat alatt, a bonos eléréséhez szükséges kilövendő tornyok száma látható (összesen 15-öt kell kilőni). Vigyázzunk azonban, hogy a tornyoknak nehogy neki menjünk, mert csökken az energiánk.
A harmadik pályán a falakon lévő ágyú fejeket kell szétlőni. A keresztben elhelyezkedő akadályokat valamint a felénk tartó lövedékeket tanácsos kikerülni. A harmadik pályán a falakon lévő ágyú fejeket kell szétlőni. A keresztben elhelyezkedő akadályokat valamint a felénk tartó lövedékeket tanácsos kikerülni. Az akna végén feltűnik az atommáglya, amelynek két szélső, négyszög-szerű pontját kell kilőni. Erre csapán egy villanásnyi idő áll a rendelkezésedre. Ha nem sikerül, újra kell próbálkoznunk. Amennyiben sikerült megsemmisítened az atomreaktort, végig szemlélheted a Halál Csillag elemeire való hullását. Némi energiapótlás után indulhatunk a következő szintre.

Az Enterprise verzió hivatalosan kiadott program, így nem is egyszerű konverzió: a hangok igazi Ep-s hangszerelésben szólnak. A programnak létezik Amstrad CPC-s változata is, ami 16 színű üzemmódban fut. Így nagyjából ugyanígy néz ki, de a kisebb felbontás nagyon nem áll jól a vektorgrafikának. Ebben az esetben az Ep tulajdonosok jobban jártak a Spectrumos attribútum képernyős változattal!

Meglepetés!!!