Punchy

1983 - Mr. Micro Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

 

 

A játékot méltánytalanul kevesen ismerik, ahhoz képest, hogy a Hunchback "őse", igaz a kivitelezés némileg elmarad attól. Viszont ez is garantáltan a játékos idegeire megy perceken belül... A történet szerint a gonosz Punch elrabolja és bezárja a kis Judyt. Bobbynak, a rendőrnek kell megmenteni szegénykét. Feladatunk, hogy az egymást követő képernyőkön jobbra haladva elérjük a megmentenő hölgyeményt. Küldetésünk teljesítésében Puch próbál megakadályozni minket: repülő rohadt paradicsomokat, habostortákat kell kerülgetni, utunk során gödröket kell átugranunk, s mi több, némelyikben ott lapul a gaz Punch, akinek leghőbb vágya, hogy botjával megszurkálhassa hősünket. Vannak olyan vermek, melyeket nem lehet átugrani (ezekhez krokodilok is tartoznak). Itt a gödör két széle között repkedő varázsszőnyeg segít, vagy a felette kifeszített kötelek. A szőnyegen sétálást egyébként gyakorolni kell: pontosan a közepére kell ugranunk, a szőnyeg széléről lecsúszunk! A köteleken egyzserűen át kell ugrálnunk.
Judy segítségképpen kolbászokat hajigál megmentője felé (azaz felénk). Ha ezekből hármat összegyűjtünk, egy varázslattal egyből a képernyő végére kerülhetünk (teljesítettük a képernyőt). Ezt a lehetőséget a legnehezebb akadályok kikerülésére érdemes tartogatni.
Ha sikerül egy-egy képernyőn sértetlenül végighaladni, jutalmul egy sisakot kapunk (bal felső sarokban, a pontszám alatt gyűlnek a sisakok). Ha viszont letelt az időnk (jobb felső sarokban, a HI-SCORE alatt láthatjuk olvashatatlan karakterekkel kiírva: TIME), vagy eltalált egy paradicsom, netán beleestünk egy gödörbe, elveszítjük egy életünket és az addig szerzett sisakokat. Öt élettel gazdálkodhatunk. Ha öt sisakot összegyűjtöttünk, jutaloméletet és jutalom-pontokat kapunk.
Ha valamennyi akadályt leküzdöttük, s megtaláltuk Judyt. Punch újra elrabolja, s kezdődhet az egész hajcihő elölről, de most már nehezebb dolgunk lesz! Erre mondják azt, hogy c'est la zsizny...
A különböző nehézségi szintek (1-5) azt határozzák meg, Punch mennyire lelkesen hajigálja felénk a keze ügyébe eső tárgyakat. Érdemes megemlíteni, hogy a készítők digitális hangeffektekkel próbálták feldobni a hangulatot, mondhatni mérsékelt sikerrel: ezek is a játékos mielőbbi idegösszeroppanását hivatottak elősegíteni.

Irányítás:
A játékot billentyűzettel, vagy Kempston illesztővel irányíthatjuk. A billentyűzetkiosztás (sajnos) a következő (viszont jó Sinclair interface-hez is!):
6 - balra, 7 - jobbra, 0 - ugrás, 8 - varázslat (3 kolbász kell hozzá), H - játék szüneteltetése (folytatás 0, tűz gomb).
Botkormányt választva a 'le' iránnyal is tudunk varázsolni. A hátulról érkező tárgyak kikerülésénél fontos tudni, hogy felugorva, a levegőben is tudjuk magunkat irányítani!
Ha a menüben nem nyúlunk a billentyűzethez, rövid idő után demo formájában megtekinthetjük az összes (16) képernyőt. A program 3 féle képerőt variál különböző akadályokkal kombinálva, bizony a vége felé már igencsak túlzásba viszi a dolgot...

Örökélet: POKE 45632,0