Popeye

1985 - Dk'Tronics

akció, mászkálós

Forrás:
Enterpress 1991/1.

Spectrum (48k)

Enterprise

A POPEPE egy egyszerű gyűjtögetős játék, ennek ellenére messze megelőzte korát hatalmas sprite-jaival, szinte rajzfilmszerű játékmenetével. A feladat fölöttébb romantikus: szíveket kell keresgélnünk, számszerint 25 darabot, szívünk választottjának.
Betöltés után sok kis POPEYE felirat ugrándozik össze-vissza fura hang kíséretében. (Senki ne ijedjen meg, ez nem a számítógépének tönkremenetelét jelzi.) Egy gombnyomás után tájékoztatást kapunk az irányítás módjáról: az (O), (P), (Q), (A) billentyűket használhatjuk. Aki nem akarja tönkretenni a billentyűzetét, az se ijedjen meg, hiszen POPEPE bármelyik botkormány ráncigálására reagál. A további billentyűk a következők: (H) - Hold, (SPACE) - Stop. (Aki már megszokta a lövöldözős játékokat, és nincs joystick-ja, az kösse hátra az egyik kezét, nehogy véletlenül megnyomja a (SPACE-t!) A szívgyűjtési akció (kisdobos koromban csináltam ilyet, csak akkor papírral, a (SPACE) illetve a tűzgomb megnyomására indul.

Ha megtettük a fent leírtakat, akkor máris megpillanthatjuk POPEYE-t egy lépcső tetején. Még ne csináljunk semmit! Nézzünk a képernyő jobb oldalára. (Kétbalkezesek hátrányban!) Itt láthatjuk az eltelt időt, a még összegyűjtésre váró szívek számát, és a nálunk lévő tárgyakat. Ezek a következők lehetnek: Szív (S) - a céljáról majd később, Spenót (P) - az életeink számát növeli, Kulcs (K) - az ajtók nyitásához szükségeltetik (ki gondolta volna), Érem (C) - a félkarú rabló kezeléséhez kell, Üveg (Ü) - a sárkány ellen véd (úgy tanultam, hogy sárkány ellen sárkányfű), Nő (N) - hozzá kell a szíveket vinni, és odaadni neki, melyekért óriási puszikat kapunk, ez egyébként a játék célja. Ha mind a 25 szívet odaadtuk neki, és ezzel bebizonyítottuk igaz szerelmünket, akkor beenged a házába, és furcsa mozgolódásra lehetünk figyelmesek. (A kis perverz...!)
Az utolsó hat szívet úgy szerezhetjük meg, ha a félkarú rablóval köraljuk a POPEPE nevet. A gép kezelése igen egyszerű: a kart ugrással ránthatjuk meg, az egyes ablakokat pedig a lépcsőn felmászva állíthatjuk meg, ha jobbra húzzuk a joystick-ot. Ha már kiraktuk a megfelelő szót, akkor a betűk szívekké alakulnak át, és ezeket felvehetjük.

A tájékozódásnál vegyük figyelembe, hogy a játéktérnek "mélysége" is van, tehát 3D-ben próbáljuk elképzelni, annak ellenére, hogy szemből látjuk a játékteret. Az imént elmondottaknak a lényege, hogy a pályán tudunk előre-hátra mozogni. Tárgyat felvenni nagyon könnyű: egyszerűen neki kell menni, vagy ha a levegőben van aláállva a fel gombbal fel kell ugrani érte.
És még valami: a térképen nincsen jelölve a legfelső szinten mozgó HÉRV (Helyközi Érdekeltségű Repülő Vasút.) Ezzel közlekedhetünk ott, ahol nincs talaj a lábunk alatt.

Térkép