Pontoon

1983 - Arcade Software

szerencse, kártya

Spectrum (48k)

Gyorsan megtanulható, egyszerű kártyajáték, hazánkban Huszonegyezésnek hívják. A játék célja, hogy a kezünkben lévő lapok értéke magasabb legyen, mint ellenfelünké, de maximum 21. A pakliból egyesével húzhatunk lapot, akkor álluk meg, amikor akarunk. A játékot Francia kártyával játszuk (a játéknak van Magyar kártyával játszható változata is), a lapok értéke a program betöltése után elolvasható, hamar meg fogjuk jegyezni:

  • a számozott lapok értéke egyértelmű (2-9),
  • a bubi, dáma, király 10-et,
  • az ász 1-et, vagy 11-t ér (ahogy nekünk megfelel)

A játékot a gép ellen játszhatjuk, először mindketten 2-2 lapot kapunk, majd a gép húzásait nézhetjük meg. Ha a gép lapot húz, az I WILL TWIST üzenettel is tudtunkra adja és láthatjuk a felvett lapot, ha megáll, a I WILL STICK üzenetet olvashatjuk. Az először kapott két lapját azonban ilyenkor még nem mutatja meg nekünk a gép, így azt sem tudjuk, hogy ha esetleg "besokalt".
Ezután mi következünk: felfordítjuk lapjainkat, az alsó sorban láthatjuk lapjaink összértékét (CARDS ARE WORTH xx). A TWIST? kérdésre válaszolva dönthetjük-e, akarunk-e lapot húzni. Nemleges válasz esetén, vagy ha lapjaink értéke 21 fölé emelkedik, a gép megmutatja két rejtett lapját, és lapjainak értékét (MY TOTAL WAS xx). (Ha lapjaink összértéke pontosan 21-re emelkedik, szintén nem kérdez a gép, hiszen értelmetlen lenne.)
A gép ezután győztest hirdet a lapjaink összértéke alapján. Ha a lapok értéke egyező, az nyer, akinek több lapja van, ha ez is egyező, a játék döntetlen. A program számolja az eddigi fordulók eredményeit pontszámban (a legtöbb kártyajátékban pénzben jegyezzük eredményünket), és megkérdezi, kívánunk-e még játszani (ANOTHER GAME?) következő fordulót. Nemleges válasz esetén a program futása megszakad.

A program teljes egészében BASIC-ben készült, ennek ellenére a program kinézetére és a programfutás sebességére semmi panaszunk nem lehet, egyedül a program indítása után kell pár másodpercet várnunk nyilvánvalóan amatőr zenei próbálkozás kíséretében. Aki szívesen játszana pár percet ezzel az egyszerű kártyajátékkal annak ez a program tökéletes!