Pokestripper

1986 - Individual Software Service

szerencse, kártya

Spectrum (48k)

Szinte valamennyi 8 bites gépen igen népszerűek voltak a pókerjátékok, egészen pontosan a vetkőztetős pókerjátékok. Tekintettel arra, hogy sokkal nagyobb sikert arattak, mint a "mezei fapados" kártyajátékok, egyértelmű, hogy azok is körömrágva igyekeztek lenyerni egy-egy újabb ruhadarabot a képernyőn látható hölgyeményről, akik amúgy egyáltalán nem lelkesednek a szerencsejáték ezen formájáért. Mai szemmel nézve ez már talán meglepő, hiszen a grafikai megjelenítés még hagy némi kívánnivalót maga után...
A játék a SAMATHA FOX nyomdokain készült játék, a kivitelezés azonban felülmúlja elődeit. Normál ötlapos pókert játszhatunk, hagyományos szabályokkal. A legszerencsésebbek (és kitartóbbak) négy hölgyről nyerhetik le a ruhát. A lányok tudása egyre nő, a 4. hölgy olyan szemtelenül blöfföl, mint egy igazi hamiskártyás. A játék 90-90 Dollár birtokában indul. Ha a hölgy elvesti az összes pénzét, leveszi egy ruhadarabját, és új forduló kezdődik (90-90 Dollárral). Ha mi veszítünk, elveszítjük egy életünket (induláskor 5 van), és a hölgy utalást tesz rá, hogy nekünk is le kellene vennünk egy ruhadarabot (a játék nem javasolt télen, csak jól fűtött lakásban...)
Akik nem tudnak pókerezni, a játék menüjéből kérhetnek - angol nyelvű - instrukciókat, vagy elolvashatják alább:

A játékhoz normál 52 lapos paklit használunk, a kártyák sorrendje a következő: ász, király, dáma, bubi, 10,9,8,7,6,5,4,3,2, ász. (Az ászok mind magas, mind alacsony lapként játszanak.) A pakliban nincs különbség a kártyaszínek tekintetében, mindannyian egyenlők: treff, káró, kör, pikk.
A cél az, hogy az öt kezünkben lévő kártyalap közül, a lehető legértékesebb kombináció legyen a kezünkben, a következő besorolásnak megfelelően kezdve az alacsonyabbtól a magasig:

 • Magas lap (HIGH CARD): nincs semmilyen összefüggés a lapok között, a legmagasabb lap nyer. Esélye: 1:2
 • Egy pár (ONE PAIR): két egyforma lap valamiből (pl.: K, K vagy 8, 8). Esélye:1:2.4
 • Két pár (TWO PAIRS): két sorozat pár. Esélye:1:21
 • Drill (THREE OF A KIND): három egyforma lap valamiből. Esélye: 1:48
 • Sor (STRAIGHT): öt vegyes színű kártya növekvő sorrendben. Esélye: 1:250
 • Színflöss (FLUSH): öt azonos színű kártya (nem sorban). Esélye: 1:510
 • Full (FULL HOUSE): három egyforma lap (drill) és egy pár. Esélye: 1:700
 • Póker (FOUR OF A KIND): négy azonos értékű kártya. Esélye: 1:4200
 • Flöss (STRAIGHT FLUSH): öt azonos színű lap növekvő sorrendben (ami nem 10-essel kezdődik). Esélye:1:72000
 • Royalflöss (ROYAL FLUSH): egyszínű sor, ami 10-essel kezdődik (tízes, bubi, dáma, király, ász). Esélye: 1:650000
A játékmenet rendkívül egyszerű: minden játékos kap 5 lapot, amiből 1, 2 vagy 3 lapot cserélhetnek egyszer. Ezután következik a licitálás.

A programban ketten játszunk (mi a gép ellen) az irányításhoz mindössze KEMPSTON, CURSOR, SINCLAIR interface-be dugott botkormányra van szükségünk, vagy amennyiben nincs botkormányunk játszhatunk billentyűzetről is, melyet tetszőlegesen definiálhatunk.
A hölgy képe alatt láthatjuk az öt kártyalapunkat. Először cserélhetünk (nem kötelező): a lapok között a botkormány jobbra-balra mozgatásával választhatunk (a lapok alatt egy villogó kurzort mozgatunk). A kívánt lapot a tűz megnyomásával jelölhetjük ki cserére. A cserét a 'fel' megnyomásával hajthatjuk végre.
Ezután kezdődik a licitálás. Három lehetőségünk van:

 • DROP - Ha olyan rossz lapjaink vannak, hogy nem látjuk értelmét az alaptétnél többet kockáztatni, bedobjuk a lapjainkat. Az alaptétet természetesen elveszítjük, új osztás következik.
 • HOLD - Tartjuk a tétet, ha nem akarjuk tovább emelni a tétet (vagy mert nincs több pénzünk, vagy mert nem merünk többet kockáztatni). Természetesen előfordulhat, hogy ellenfelünk tovább emeli a tétet (vagy mert blöfföl, vagy mert olyan jó lapjai vannak...)
 • RAISE - a tét emelése. Ezt választva a botkormány le-fel mozgatásával állíthatjuk be, mennyivel kívánjuk emelni a tétet. Maximum 20 Dollárral, vagy annyival emelhetünk a tétet, amennyi pénzünk nekünk, vagy az ellenfelünknek van.

A három lehetőséghez tartozó ikonokat a zöld asztalon, legalul láthatjuk. Egy sorral feljebb a fordulóba eddig bedobott tétet (POT), a licitálás fordulóját (ROUND), valamint, - a licitálást választva - itt állíthatjuk be, mennyivel emeljük a tétet (RAISE).
Játék közben a hölgy folyamatosan kommentálja az eseményeket, illetve humoros beszólásokkal emeli a hangulatot (érdemes olvasni!) Minden hölgyeményről 6 ruhadarabot kell lenyerni, utána a barátnőjével folytathatjuk a játékot.