Pobble

2002 - Dominic Morris

ügyességi

Spectrum (16k)

A szerző a 2002-es Minigame Compo-ra nevezett programjával az 1K-s játékok kategóriában. A játék mérete tehát 1K alatt marad, ennek ellenére egy értékelhető ügyességi / logikai játékot kapunk. Feladatunk, hogy egy verem tetejéről véletlenszerű sorrendben 8 különböző színű köveket ejtsünk alá. A játék célja, hogy három egyforma színű kő vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan egymás mellé kerüljön. Ilyenkor a 3 kődarab eltűnik. A nehézséget az adja, hogy a verem alja emelkedik. Elveszítjük egy életünket, ha a kövek elérik a képernyő tetejét a verem bármelyik sorában.
Minden nehézségi szinten megadott számúm 3-*as kőcsoportot kell eltüntetnünk (Ezt a REQD felirat jelzi, de egy programhiba miatt a (kétjegyű) 10 után, 9-től lefelé egy felesleges számjegyet kintfelejt a program. Ettől függetlenül jól számol!) Ha ez sikerül, a verem alja lejjebb süllyed, és a nehézségi szint emelkedik. Nehezebb szinteken gyorsabban emelkedik a padló.
A játék addig tart, amíg el nem fogy a 3 életünk. Ilyenkor a program visszatér a BASIC-hez, de a RUN parancs kiadásával újraindíthatjuk a játékot.
Irányítás: Q - balra, P - jobbra, M - kő leejtése.

Bár a játékmenet nagyon egyszerű (8 különböző színű kőhöz 8 mező széles verem tartozik), és a kivitelezéstől sem kell nagy csodát látni, érdemes megemlíteni, ugyanis megkapjuk a kommentezett forráslistát is. Ez kis mérete miatt remek "olvasmány" a gépi kódú programozás iránt érdeklődők számára!