Pipeline

1985 - Viper Software / Taskset Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Feladatunk egy vízvezeték rendszer karbantartása, amíg a csövön keresztül áramló víz meg nem tölt egy hordót. A csővezeték állapotát a képernyő jobb oldalán látható létrán érkező emberkék veszélyeztetik, akik vandál módon - a létrán felmászva - felülről nehéz tárgyakat ejtenek le, amik megrongálják a csövet. Mi a csövön közlekedhetünk, legegyszerűbb tehát, ha a megfelelő helyre állva a létrán mászkálókhoz hozzávágunk egy méretes 20-as kulcsot, amitől mindjárt elmegy a kedvük, hogy műhelyünkben rontsák a levegőt. (Szerszámokból szerencsére nincs hiány a műhelyben, kedvünk szerint dobálózhatunk!) Ha mégis bekövetkezik a "tragédia" - feljut valaki a képernyő tetejére, és kilyukasztotta a csövet - ki kell javítanunk a sérülést. Ehhez a segédünket kell munkára bírni: ha odamegyünk hozzá, követni fog minket. Ha ezután odavezetjük a sérüléshez, rövid idő alatt megjavítja. (A munkamorál elég alacsony: javítás után a segéd egy helyben marad, újra oda kell hozzá menni, hogy kövessen.) Segédünk, és saját magunk testi épségét több dolog is veszélyezteti:

 • az emberkék által felülről leejtett tárgyak alá nem szabad állni,
 • a létrán "vadállatok" (valami nagydarab bogár) is közlekednek, melyek felülről másznak a csövekre, és ott randalíroznak tovább. A találkozás kerülendő, vágjunk tehát hozzájuk is egy kulcsot, amitől jobb belátásra térnek,
 • A csövön egy nagydarab, zöld rák is mászkál, vele vigyázni kell, hiába vágunk hozzá akárhány szerszámot, csak akkor érünk el sikert, ha HÁTULRÓL találjuk el! (A legkönnyebb nehézségi szintet választva nincs rák a játékban!)

Ha mi ütközünk valakivel, akkor elvész egy életünk, és kezdhetjük elölről a produkciót. Ha segédünk ütközik valakivel, leesik ugyan a csőről, de pár másodperc elteltével megjelenik a kiindulási helyén. A rák, vagy a csövön mászkáló bogarak ellen ezért végszükség esetén (pl. ha nem tudunk a rák mögé kerülni), "bevethetjük" segédünket is: nemcsak segédünk, de a rák / bogár is leesik a csőről. A rák egyébként elég lelkes, néhány pillanat múlva ismét elindul a cső valamelyik végről.
Ha minden akadályozó tényező ellenére megtelik a hordó, nehezebb szint következik, bonyolultabb csővezetékkel.

A menüről érdekes néhány szót ejteni, mert elég "formatervezett", és van néhány érdekes lehetőség:

 1. STARTING POINT - kiválaszthatjuk, hogy a játék mely szinttől induljon (1-8)
 2. INSTRUCTIONS - angol nyelvű instrukciók elolvasása
 3. CONTOLS - irányítás kiválasztása:
  INTERFACE II,
  KEMPSTON,
  billentyűzet (X - jobbra, Z - balra, M - le, K - fel, L - tűz)
 4. SKILL - nehézségi szint (EASY, NORMAL, HARD)
 5. LIVES - beállíthatjuk, hány élettel szeretnénk játszani (1-8)

A játékot az 'S' megnyomásával indíthatjuk, a 'H' megnyomásával szüneteltethetjük, az 'A' megnyomásával visszaléphetünk a menühöz.

Örökélet: POKE 31213,183