1991 - Your Sinclair

logikai

Spectrum (48k)

A kínai dominónak is nevezett madzsong kombinációs játék a XX. században lett ismert az egész világon. Az eredetileg csempékkel játszott játék egyszemélyes pasziánszváltozata (solitaire) egy kitalált modernkori játék. Ismertségét elsősorban a számítógépes változatoknak köszönheti (nem kell a csempék - megoldható - lerakásával bajlódni), a pasziánsz kártyajátékok konkurenciájává vált. A Your Sinclair kazettamellékletén megjelent változat teljesen funkcionális, ennél jobbat kereskedelmi forgalomba került programtól sem várhatnánk. A játék célja, hogy a 144 csempéből épített 5 szintes "piramist" elbontsuk. A csempéket csak párosával (egyszerre két azonos jelzésűt) vehetünk le, de azokat is csak akkor, ha a csempék már szabadon hozzáférhetők. Akkor szabad egy csempe, ha felülről részben sem takarja másik kő, és legalább az egyik hosszú (függőleges) oldala nem érintkezik másik kővel (tehát a képernyő jobb vagy bal oldaláról hozzáférhető). A játék akkor van vége, ha nincs több összeillő és szabad csempe, letelik a megoldásra szánt 30 perces időkorlát, vagy szerencsés esetben sikerül levennünk az összes csempét. Ehhez 72 lépésre van szükség. A játék végeztével - eredményünktől függően - feliratkozhatunk a ponttáblába.
A programban használt csempekészletek nagyjából azonosak az eredetivel (a kövek listája a programban megtekinthető): írás, kör (korong), bambusz, évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél), virágok (szilvafa, orchidea, krizantém, bambusz); valamint - a programban csak betűvel jelzett - Keleti, Déli, Nyugati és Északi Szél, Vörös Sárkány, Zöld Sárkány és az Üresség. A jobb felső sarokban még az asztalon lévő csempéket, bal felső sarokban az időt számolja a program.

Irányítás:
A program teljesen ikonvezérelt, a pointert billentyűzettel (O, P, Q, A, SPACE), vagy KEMPSTON, SINCLAIR, CURSOR botkormány-illesztővel vezérelhetjük. A játékot az ENTER megnyomásával indíthatjuk. Felül, középen, a lila ikonra kattintva egy menüt kapunk:

  • Exit Menu: Kilépés a menüből, játék folytatása.
  • List Tiles: A csempék listájának megtekintése.
  • Show Moves: Az összes érvényes lépést sorban megmutatja a gép (csalás.!)
  • Change View: a csempéket egy kicsit más szemszögből is megnézhetjük.
  • Look Under: A piramis egyes emeleteit felfedve megnézhetjük a még rejtett csempéket (Ez eredetileg nem megengedett, szintén csalásnak számít.)
  • Back / Forward: Az eddig megtett lépéseket megjegyzi a program. Ezek között lapozhatunk hátra ('O' billentyű) és előre ('P' billentyű). A tűz megnyomása után folytathatjuk a játékot a kiválasztott állásból. Nézelődés közben is fogy az időnk!
  • Pause Game: Játék szünetelétetése. Megáll az idő, és a program elveszi a képet. A tűz megnyomása után folytathatjuk a játékot.
  • Quit Game: Játék megszakítása, kilépés a menübe.