Panzadrome

1985 - Ariolasoft

akció

Forrás:
Spectrum Világ 16. rész

Spectrum (48k)

Érdekes módon a RAMJAM Corpaation nem tartozik a nagy software gyártók közé, de egy igazán színvonalas sorozatot indított el SILlCON WAR címmel. Ennek a sorozatnak az egyik tagja a PANZADROME. Sokan nem ismerik a játék célját - öreg program nem vén program - ezért vettük elő ezt a már majdnem feledésre ítélt játékot.
Egy őrült SILICON tábornok, néhány tucatnyi foglyul ejtett, és együttműködésre kényszerített tudós segítségével minden eddiginél pusztítóbb bombát készített. A fegyver elkészülése után megzsarolta a világ államait. Mivel a követelései teljesíthetetlenek voltak, egy kém jelentései alapján úgy határoztak, hogy egy katonai egységet küldenek ki a tábornok által elfoglalt szigetre, azért hogy az semlegesítse a fegyvert, és ha lehet, ejtse foglyul az őrült katonát. Erre a feladatra egy harckocsi bizonyult a legalkalmasabbnak, mivel a szigetet is hasonló automata tankok, és erődök őrzik. Azonban csak akkor tudnak a fegyver közelébe jutni, ha a sziget energiaellátásáért felelős, viszonylag könnyen sebezhető energiatárolókat szétrombolják.
A sziget egy erődökkel sűrűn teletűzdelt labirintus, amit kétféle harckocsi is őriz. A fekete színűek a gyengébbek, azonosak, mint amivel mi is rendelkezünk kezdetkor. A piros színűek jóval erősebbek és nagyobb távolságra is tudnak lőni, valamint bombavetőjük is van. Az erődök ágyúi a szomszédos képmezőből is tűz alatt tudnak minket tartani. Ne csodálkozzunk, ha nincs is a környékünkön senki (előfordul néha) és mégis csapkod az áldás.
Sajnos csak egy könnyű harckocsit tudtak észrevétlenül a szigetre juttatni, ám az automata-tankok javítóműhelyeiben a sérüléseink kijavítása, a készleteink feltöltése mellett különböző kiegészítő cuccokat is szerezhetünk.

A játék a tank aktuális állapotáról is tájékoztat. A műszerfalon a következő kijelzőket láthatjuk (balróljobbra):

 • SCANNER - Radar, az éppen aktuális pályán lévő harckocsikat fehér ponttal jelöli,
 • ÜZEMMÓD JELZŐ - Alapállapotban TANK felirat látható rajta,
 • MORTARS - Bombavetőnk muníciójának kijelzője,
 • FUEL - Üzemanyagszint,
 • SHIELDS - Pajzsunk épsége,
 • MINES - Aknáink mennyisége,
 • SÉRÜLÉS JELZŐK - Alaphelyzetben, ha a rendszerek épek: zöld, ha erősen sérültek: villogó piros szín látható
  M - jobb futómű, L - aknarakó, P - Útjavító modul, W -Bal futómű, S - Bombavető, T - Lövegtorony
 • TÉRKÉP - Fekete ponttal jelöli, hogy a 64 pálya közül hol tartózkodunk.

A javítóbázisoknál a következőket szerezhetjük meg:

 1. Alap-harckocsit,
 2. A bombatölcsérek eltűntetésére alkalmas modult,
 3. Egy gyorstüzelő-löveggel ellátott tornyot,
 4. Bombavető szerkezetet,
 5. Akna-telepítő gépezetet,
 6. Egy robosztus aknaálló lánctalpat.

A feladatunk teljesítéséhez nem muszály mindet megszereznünk; csak a bombavető, és az útjavító nélkülözhetetlen. Minden bázisnál minden szerkentyű javítására, és feltöltésére lehetőség van. Feltétlenül az útjavítóval (2.bázis) érdemes kezdeni a beszerző körutat.
A bombavetővel lehet az energiatárolókat elpusztítanunk. A szigeten összesen 16 db. "egykamrás", és egy "kilenckamrás" egység található. A felszámolás sorrendje tetszőleges, egyébként úgy néz ki, mint egy villogó VASARELY grafika, mindig a kamrák közepébe kell beletrafálnunk.
A különböző fegyverekhez más-más billentyűk tartoznak:

CAPS SHIFT - forgás balra Z - forgás jobbra M - bombavető be
X - hátramenet C - előremenet O - vissza a menübe
V - tüzelés a löveggel P - útjavító modul be L - aknarakás

 

Már említettük az üzemmód kijelzőt. Ez alaphelyzetben `TANK' feliratot mutat. Ilyenkor a löveggel tudunk lőni. Ha a `P' billentyűt megnyomjuk, 'POLLY` üzemmódba jutunk, vagyis bombatölcsért tudunk 'befoltozni`. Az 'M` megnyomásakor `MORTAR` feliratot kapunk, és egy skála jelenik meg. A skála segítségével tudjuk a lövésünk távolságát beállítani. Ha `MORTAR` módban nyomjuk meg a tűzgombot, úgy nő a skálán a jelzés, ha elengedjük, akkor amerre a torony mutat, arra tüzelünk egyet. A skálán egy osztás- egy karakternyi távolságot jelent.
Könnyítésképpen közlünk két pajzs POKE-ot! A 32597, és a 28658-as címre kell zérust elhelyeznünk.
Térkép