PacMan

1983 - Atarisoft

Ügyességi

 

Spectrum (16k)

A játékipar húzóágát a hetvenes években még nem az otthoni konzolgépek jelentették, hanem a szekrénynyi méretű pénzbedobós játékgépek, amikkel játéktermekben (angol nevén arcade-ekben) lehetett elütni az időt. 1980-ra már olyan játékklasszikusok debütáltak ilyen formában, mint a Pong, az Asteroids vagy a Space Invaders, de a Pac-Man eredetiségével mindegyiket felülmúlta. A játékot a japán Namco cég fejlesztette, és Japánban jelent meg először május 22-én, majd nem sokkal ezután az amerikai Midway kiadó az Egyesült Államokban is forgalmazni kezdte. A pénzbedobós változat összesen 350 ezer példányban kelt el világszerte, megdöntve az addigi rekorder Asteroids csúcsát. Később több mint harminc hivatalos folytatás és kapcsolódó játék jelent meg hozzá, nem is beszélve a különböző klónokról: pl. a sorozat legjobb darabjaként emlegetett Mrs. Pacman, az izometrikus nézetű PacMania, belső nézetes változat, a Pac-Land egy rajzfilmsorozat alapján készült oldalnézetes platformjáték.
A játék alkotója, a Namcónál dolgozó Ivatani Toru másfél év alatt fejlesztette a Pac-Mant. A játék munkacíme Pakku-man volt a pakku-pakku hangutánzó szó után, amivel a japánok a száj nyitását és csukását fejezik ki. Ivatani egy 1986-os interjúban elmondta, hogy a japán kucsi, vagyis a száj írásjelét egyszerűsítve jutott a körcikkhez. A program végül Puck Man néven jelent meg, és Európában először ilyen néven debütált. Az amerikai verzió honosításakor viszont Puck Manból Pac-Man lett, a Midway ugyanis tartott a vandáloktól gondolván arra, hogy a P betűből viszonylag könnyű F-et faragni. A főhőst kergető szellemek - Blinky, Pinky, Inky és Clyde - is Amerikában kapták a neveiket.

Az "ős" PACMAN Spectrum verziója - az attibutum grafika korlátai miatt - látványban kevésbé hasonlít az eredeti verzióra (bár jóval később erre is történtek próbálkozások), a jellegzetes kattogó, zörgő hangok igazi Spectrum-os hangulatot árasztanak. Sárga főhősünkkel a pályán található sárga pontokat kell felfalnunk (bár nem hiszem, hogy van ember, aki ezt nem tudná). Pontszámunkat tovább gyarapíthatjuk a pályán véletlenszerűen feltűnő egyéb tárgyak felvételével. A nagy, villogó, sárga "energia tabletta" felvételével egy rövid időre az üldözőből üldözött válik, vagyis mi kergethetjük az eddig minket üldöző szörnyeket, akiket megfelelő pontszám ellenében visszaküldhetünk a kiinduló helyükre.
Betöltés után egy rövid demo következik, majd egy információs táblát láthatunk, amin az egyes tárgyakért járó pontszámokat láthatjuk. A játékot az S megnyomásával indíthatjuk. Ha nem nyúlunk a billentyűzethez, rövid idő utána a menübe jutunk, ahol kiválaszthatjuk az irányítás módját: billentyűzet (a szokásos Q, A, O, P kiosztással), vagy Kempston joystick közül választhatunk. Játék közben a H megnyomásával szüneteltethetjük a játékot, bármely más billentyű megnyomására folytatódik a játék. Menekülési esélyeinket némileg növeli, hogy a pálya két oldalsó részén egy-egy átjáró van, ahol a játéktér másik oldalára jutunk.