Orion

1993 - Proxima Software

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

A cseh Proxima jó néhány színvonalas játékkal és felhasználói programmal megörvendeztette a Spectrum-tulajdonosokat a '90-es ével első felében. Sajnos azonban mindezt cseh nyelven tették - angol verziót nem készítettek a játékaikból - így ezek viszonylag szűk körhöz "szolnak". Egy lövöldözős játék esetében ez azért nem akkora akadály, összesen van vagy tíz szótárazni való szó... Itt van rögtön a valamiért Orion címen megjelenő programjuk - háttértörténet nem tartozik a játékhoz, amely egyáltalán nem titkolt módon emlékeztet az R-Type-ra. A játék helyszíne azonban nem az űr, hanem a tengerfenék!
A játékmenet nincs túlbonyolítva: Egyetlen szinten keresztül kell jobbra haladva lövöldöznünk mindenféle mozgó ketyerét. Ezekből nincs sokféle, a gyengébbek egy találattól szétpukkannak, a masszívabbaknak több lövés kell. A szint végén egy fél képernyőt betöltő csápos szörnyről kell lelövöldözni a csápokat, cafatonként. A vigyorgó békafejeket felvéve tűzerő fokozó extrákat kapunk, az első kettő egy-egy szonda tengeralattjárónk fölé, alá. A háttérbe (beleértve a víz alatti növényzetet is), nem szabad beleütközni! A játék meglepően könnyű, 10 perc alatt végig lehet rajta rohanni. Cserébe viszont szép grafikát kapunk, humoros megoldásokkal!

Irányítás:
A menüben billentyűztet vagy Kempston botkormány-illesztőt választhatunk. A billentyűzet szabadon definiálható, és kell is definiálni a játék indítása előtt!
A menüben van kilépés (QUIT) menüpont, ami a programból való szabályos kilépésre szolgál. Máig rejtély, miért nem volt ez triviális funkció olyan mikrogépekre készült játékokban, amin nincs reset gomb...

Cseh miniszótár:

  • Volba Tlacitek - Billentyűk definiákása
    • Vpravo - jobbra, Vlevo - balra, Dolu - le, Nahoru - fel, Strelba - tűz
  • Klavesnice - billentyűzet (játék indítása)

Örökélet: POKE 27574,0 (A kevés checkpoint miatt nem sokat ér...)

Térkép