Merlin

1988 - Firebird Software Ltd.

akció, mászkálós

Spectrum (48k)

Enterprise

Bizonyára mindenki hallott már Merlinről, a kelta legendák és az Arthur-mondakör nagy varázslójáról. Ebben a játékban segítenünk kell neki, visszaszerezni elvesztett varázserejét. A játéknak gyakorlatilag nincs kerettörténete, így nem tudni mitől vesztette el, de a sárga csillagok - ki tudja miért - orvosolják a problémát.
Feladatunk tehát roppant egyszerű: bebarangolva Arthur király várát és annak környékét össze kell gyűjtenünk az összes sárga csillagot, miközben kerülgetjük az ártó ellenfeleket. A legtöbb ellenfél (szellemek, kígyók, csigák, mindenféle repkedő herkentyűk, stb.) energiánkat fogyasztják, de a könyvtárban repkedő könyvekkel (!!), és pár szellemmel (ezek ugyanúgy néznek ki, mint a többi szellem) ütközve azonnal elvész egy életünk. Merlin nem fél a víztől, nyugodtan alámerülhetünk a vár melletti tóba is csillagokat gyűjtögetni.
Lőni, védekezni nem tudunk, csak ugorni és lehajolni (érdemes tudni, hogy a bútorokra, tereptárgyakra fel lehet ugorni). Viszont ellenfeleinket elég nehéz lesz elkerülni, mert Merlin valószínűleg a Spectrum játékok legnagyobb sprite-ja, mármint főhőse (magasságban majdnem az egész játékképernyőt betölti!). Így 10 életünk elég hamar elfogyhat. Energiánkat a Merlin felirattól balra látható kereszt mutatja: ez energiánk (LIFE-FORCE) fogyatkozásával szép lassan átalakul sírkővé.
Sajnos a játékból sok értelmes nem fog kisülni: a játékmenet monoton, nem tudjuk, hány csillagot kell még összegyűjteni. Ha mégis sikerül minden csillagot megszereznünk, a program szó nélkül visszarak a raktárba (STORE-ROOM) és kezdődik elölről a csillaggyűjtögetés! A játék így sima pontgyűjtögetéssé egyszerűsödik, pontot ugyanis kapunk a felvett csillagokért. Bár a játék akár szépnek is nevezhető, igen szerencsétlen módon Merlin sprite-ja időnként teljesen beleolvad a háttérbe. Na ez már kevésbé szép látvány...

Irányítás: billentyűzet (O, P, Q, A), KEMPSTON, INTERFACE II botkormány-illesztő.
ENTER - játék indítása,
1 - játék szüneteltetése / folytatása.

Végtelen élet: POKE 36562,182
Végtelen energia: POKE 38385,201

Térkép