1983 - Ultimate Play the Game

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

Asztronauta barátunk a Jetpac-ben történt megpróbáltatásai után újabb nehéz helyzetbe kerül, ezúttal a Holdon. Miután hazatért felfedező körútjáról, amit a nem túl vendégszerető idegenek zavartak meg, azok a Holdat támadták meg, veszélyeztetve a holdi kolóniákat. Természetesen ezt nem tűrhetjük, bombát kell dobnunk az ellenség bázisára, mielőtt az idegenek rakétát lőnek ki ránk. Felszerelésünk részét képezi, a Jetpac-ban már kiválóan bevált lézerfegyverünk, és a hátunkra szerelhető mini-rakéta, amely segítségével repülni tudunk. Bár a program még a Spectrum játékok között is meglehetősen "koros", remek szórakozást nyújt, a grafikai megvalósítás is megüti a kívánt színvonalat. A játékot két játékos is játszhatja (felváltva).
Feladatunk tehát az ellenséges bázisra bombát dobni. Ezt persze előbb el is kell juttatni a bázis fölé, ami nem is olyan egyszerű. Bár emberünkkel fel tudjuk kapni a bombát, a holdfelszín felett repkedő idegenek között meglehetősen nehézkes utat törni magunknak, még a lézerfegyver segítségével is. Biztonságosabb megoldás, ha a holdjárónk segítségével jutunk el a bázisig. Előbb fel kel rakni a bombát a járműre, majd beszállva, biztonságosan tudunk haladni. Bár járművünk meglehetősen masszív darab (az idegenek ellen megvéd), sajnos terepjáró képessége, nem nevezhető "optimálisnak". Csak sík területen tudunk haladni, árkon, gödrön nem tudunk vele átkelni. Ilyenkor a járműből kiszállva vaslemezekkel kell az árkot befedni, így már áthaladhatunk rajta. A közlekedésben segítenek a holdfelszínen elhelyezett teleport-fülkék, amelyben beszállva egy másik fülkében találjuk magunkat, így biztosítva a gyors közlekedést (természetesen csak emberünk számára, a holdjárónk nem fér be a fülkébe...)
A játék irányítására Spectrum-on billentyűzet mellett a Kempston, vagy Cursor botkormány használható, Enterprise-on a belső, vagy a két külső botkormányt választhatjuk. A játékot Spectrum-on a '6' billentyűvel, Ep-n a tűz megnyomásával indíthatjuk. Az irányítás a következő:
  Spectrum Enterprise
Balra Joy balra, X, N Joy balra
Jobbra Joy jobbra, C, M Joy jobbra
Tűz Joy tűz, A, S, D, F, ..., L Joy tűz
Rakéta (Fel) Joy fel, Q, W, E, R, ..., I Joy fel
Tárgy felvétele, ledobása Z, SYMBOL SHIFT ENTER
Járműbe be- kiszállás CAPS SHIFT, BREAK Joy le
Játék szüneteltetése O STOP

 

A tárgy felvétele a bomba felvételénél-ledobásánál használatos, illetve a vaslemezek felvételénél-lerakásánál. A vaslapokat a holdjáróból vehetjük ki, majd a gödör fölött rakjuk le. A tárgyakat a levegőből is ledobhatjuk, de ilyenkor a tárgy a sebességünknek megfelelően ívelt pályán esik lefelé. A játék amúgy sem egyszerű, (bár Enterprise-on egy kicsit lassabb), de tovább nehezíti a dolgunkat, hogy ha elveszítve egy életünket leesünk a földre, csak egy kráter marad utánunk, amit utána be kell "foltoznunk", hogy továbbhaladjunk rajta!
A játékképernyő felett látható kijelzők egy kicsit bőségesnek tűnnek a hasonló játékokhoz képest, tekintsük át, milyen információkat láthatunk itt:

  • Bal oldalon, az 1UP alatt látható szám az első játékos pontszámát, jobb oldalon a 2UP alatt a második játékos pontszámát láthatjuk.
  • Középen a HI jelzi a rekord pontszámot.
  • A játékosok pontszáma melletti zöld L00 felirat jelzi a nehézségi szintet (kezdetben 00)
  • A lila emberke-figura melletti szám az aktuális játékos életeinek számát jelzi.
  • Bal oldalon, a TRUCK alatti két nyíl a holdjárónk irányát jelzi, ez akkor hasznos, ha annyira eltávolodtunk tőle, hogy az már nincs a képernyőn. (A villogó nyíl irányába kell haladnunk)
  • Jobb oldalon a BASE felirat alatti két nyíl, az ellenséges bázis irányát mutatja.
  • A FUEL melletti diagramm a hátunkon lévő rakéta üzemanyagkészletét követhetjük nyomon. Ha elfogy, nem tudunk repülni, csak sétálni, így igen sebezhetőek vagyunk, és természetesen nem is leszünk sokáig életben... Üzemanyagot a holdjáróból tankolhatunk (automatikusan).
  • A TIME melletti diagramm az ellenséges rakéta kilövéséig hátralévő időt jelzi. Ha az idő lejár, felirat jelzi, hogy kilőtték a rakétát, ami megindul holdjárónk felé, és hamarosan be is fog csapódni.

Ha minden megpróbáltatás ellenére sikerül lebombázni az ellenség bázisát, a móka a következő nehézségi szinten folytatódik. Minden nehézségi szinten újabb ellenséggel bővül a ránk támadók köre. Ha életeink elfogytával véget ér a játék, eredményünktől függően feliratkozhatunk a legjobb 8 közé.

Örökélet: POKE 36965,0; POKE 23439,201
Nem fogy az üzemanyag: POKE 36268,0; POKE 36269,0
Kezdő nehézségi szint: POKE 43092,x+1 (első szint=0)
Nincs ellenség: POKE 37999,201

Enteprise-on a .TRN kiterjesztésű betöltővel indítva a játékot 255 életre tehetünk szert.