Lords of Midnight

1984 - Beyond Software

stratégia

Forrás:
Commodore Világ 19. rész

Spectrum (48k)

Enterprise

Mike Singleton valószínűleg már-már élő legendának számíthat úgy a számítógépes játékok programozói, mint a játékosok körében. Az áltata írt játékok mindegyike hihetetlenül eredeti és sikerük valószínűleg a szerző által egészen egyéni módon ötvözött stratégiai és adventure elemeknek köszönhető. (Nem fizetett hirdetési díjat, csak tényleg nagyon tetszenek a programjai.) Ez az úr valamikor '84 tájékán tűnt fel a színen - az eredetileg Spectrum-ra íródott - LORDS OF MIDNIGHT c. programjával és osztatlan elképedést aratott vele: eddig ugyanis senkinek a fejében nem merült fel olyan gondolat, hegy egy 8 bites gépre irt játékban úgy 4.000 (!) helyszint akar elhelyezni. Mr. Singletonban viszont felmerült és meg is írta (ráadásul a koncepció kazettás adathordozóra épült, tehát az egész egyszerre van a memóriában). Aztán folytatta áldásos működését: a következő évben jelentkezett a folytatással DOOMDARK'S REVENGE címen, amelyben az időközben elhatalmasodott megalomániájának köszönhetően már majd' 6.200 helyszínen tévedhetnek el a kalandozók. Talán senki nem vette zokon tőle, hogy a harmadik művében nem a bűvös tízezres számot akarta túllépni, de megmaradt a stratégia-adventure keveréknél: a DARK SCEPTRE c. játékát azóta is az egyik legélvezetesebb játéknak tartjuk, amivel valaha is játszottunk. (Ez egyébként számunkra érthetetlen okokból csak Spectrum-ra jelent meg.) Közben még írt egy számítógépes feldolgozást a STAR TREK valamelyik részéből is, amelyben szakított az eddigi módszerével: ez egy igazi adventure volt és már nem Spectrum-on, hanem 64-re íródott. (Nem tévesztendő össze az igen siralmas, '83-as STAR TREK-kel - az ő programjának eredeti címe OMNICRON CONSPIRACY volt.) '89-ben búcsút intett a 8 bites gépeknek és átevezett az Amiga-vizekre első műve itt egy bizonyos MIDWINTER c. program volt, ami esetleg ismerős lehel az Amigásoknak is, aztán egy középkori kalandjáték, a GRIMBLOOD következett. Mostanság vadul írja a MIDWINTER II. részét és unalmas perceiben játékismertetőket irkál különböző angol játékmagazinokba. Egyelőre ennyit Mike Singlelton-ról.
A LORDS OF MIDNIGHT egy hasoncímű novella alapján íródott, amelynek szerzőjét véletlenül szintén Mike Singleton-nak hívták. (Sokoldalú gyerek ez e Mike!) Talán még szaxofonozni is tud.) A novella ugyan lényegesen kevésbé eredeti mint a játékai, de mentségére legyen mondva, hogy a lehető legjobb helyről "szerezte" az ötletet: a "Gyűrűk Ura"-ból. A történet Midnight földjén játszódik, amely felett sötét fellegek gyülekeznek. A Midnight északi részén fekvő Ushgarak tartomány királya rejtélyes körülmények között elhalálozott (már amennyiben az rejtélyesnek számít, ha valakinek egy kés áll ki a hátából) és gonosz tanácsadója ragadta magához az uralmat (előbb persze elengedte a késnyelet). Ez az úr - az akár politikai propagandának is felfogható - I. Sötét Végzet néven kezdte meg kevéssé áldásos uralkodását. Először is a totális hatalmat akarja megszerezni Midnight földjén: mint gyakorló varázsló, elkészíti a Jégfejedelem varázslatot, amely rettegéssel tölt el mindenkit aki nem csatlakozik hozzá, majd elküldi követeit az északi részen élő urakhoz, akiket részint erőszakkal, részint varázslattal a saját oldatára állít. Ezután nekilát grandiózus terve megvalósításának: a déli rész meghódításának. A játok akkor kezdődik, amikor a Doomdark pártjára álló főurak seregei elkezdenek beözönleni a déli területekre Blood tartomány síkságán keresztül.
A szabadságszerető lordok egyetlen reménye már csak az elmúlt háború hőse: Luxor, a Holdherceg ő a játék elején a Holdtoronyban tartózkodik. Nála van a Holdgyűrű (Moon Ring) is, ami egyrészt csökkenti a Jégfélelem hatalmát, másrészt lehetővé teszi, hogy irányíthassa a szövetségesett. Luxor kíséretében van kedvenc barátja, Corleth the Fey, kedvenc varázslója, Rorthron the Wise és kedvenc fia, Morkin, Morkin-nak valamilyen születési rendellenessége lehet, mert a Jégvarázslat nem hat rá. Így egyedül ő képes arra, hogy ellopja a Végzet Tornyából (Tower of Doom) a varázslatot működtető akkumulátort, akartuk mondani: Jégkoronát. Ez a torony természetesen Doomdark hátországában van: Ushgarak erődjétől északnyugatra találjuk, a Forest of Doom-ban. Morkin számára igen kellemetlen, hogy ugyan a varázslat nem hat rá, de Doomdark "érzi" benne a veszélyt és mindig tudja, hogy hol van: a többi karakterünk bárhol elrejtőzhet, ha egyedül van, de Morkin nem! Ebből következik, hogy egyedül nem juthat el a Végzet Tornyába, az útját hadseregekkel kell biztosítani. A játékban tehát Morkin útja az adventure-szál (el kall valahogy vergődnie a Jégkoronáig és eltűnni vele), Luxor-é és az általa irányított szövetséges lordoké pedig a stratégia (szét kell verni a lehető legtöbb Doomdarksereget és biztosítani Morkin útját). Doomdark győz, ha a seregeinek sikerül kinyírnia Luxort és Morkint is (így tehát nem árt vigyázni rájuk).

Mielőtt elmerülnénk a leírás forgatagába, még néhány szó a színhelyről. Midnight kb. 40-50 tartományra osztható (lusták voltunk megszámolni), amelyeknek élén egy-egy lord áll és teljesen független a többiektől. A játék elején a lordok a politikai álláspontjuk alapján a következő csoportokra oszthatók:

Az említett fickókon kívül még találkozunk néhány élőlénnyel, amelyek nem vesznek részt a háborúban (skulkrins, dragons, ice trolls, wolves, wild horses) Az első négy típus számunkra negatív: ha valamelyik karakterünkkel olyan helyszínen akarunk áthaladni ahol ilyenek állnak, akkor onnan csak akkor tudunk továbblépni, ha először harcolunk velük. Célszerűbb inkább kikerülni őket, mert könnyen kinyírgóhatnak bennünket és teljesen feleslegesen veszítjük el a karaktert. Ha nem akarjuk (vagy nem tudjuk) kikerülni őket, akkor viszont ne harcoljunk fáradt karakterrel ellenük, mert egészen biztosan felszabdalják! Az említett négy fajta nem változtatja a helyét és ha valahol kinyírjuk őket, akkor természetesen legközelebb nem lesznek megint ott. Megjegyzendő, hogy a skulkrin-oknak és a sárkonyaknak saját lordjuk is van (amikor nem többet látunk belőlük, csak egy jelenik meg, ő az): Fawkrin the Skulkrin és Farflame the Dragonlord. Az előbbi a térkép északnyugati részén lévő Plains of Moon-on található a Moonhenge-nél, az utóbbi pedig Coroth-ban, egy romnál (ez a tartomány nincs beírva a térképbe, mert túl kicsi: a Dodrak hegység által körbezárt négy helyszín az, a Plains of Blood-tól kb. északnyugatra). Ezeket nem tehet toborozni, pontosabban nekünk nem sikerült (lehet, hogy megsértődtek a néhány felszabdalt társuk miatt). Ha vadlovakat (wild horses) találunk valamelyik helyszínen, akkor az kellemes esemény: ha egy ilyen mezőn kiadunk egy SEEK parancsot, akkor az adott karakter lóra pattan. Ennek dupla haszna is van: egyrészt kissé gyorsabban halad, mint gyalog, másrészt ha csatában elvesztené a seregét, akkor ő általában még meg tud lógni (a szomszéd helyszínre kerül, de elveszti a lovát) Na, most már akkor talán el is kezdhetnénk a játékot!

A játék a Tower of the Moon-ban kezdődik (Plains of Blood-tól nyugatra. Forest ot Dreams-ben), ahonnan Luxor és csapata indul A karaktereinknek (és a későbbiekben toborzott szövetségeseknek) külön-külön adhatunk parancsokat minden körben. A kezdeti 4 hős között a következő billentyűkkel válogathatunk:
C - Luxor
N - Rorhtron the Wise
V - Morkin
B - Corleth
Miután az összes karakterünknek kiadtuk a megfelelő parancsokat, az 'U' billentyű megnyomására leszáll az éjszaka. A program közli, hogy hány nap telt el a háborúból. Ha az elmúlt nap volt csata, akkor - hosszas számolgatás után - kapunk egy felsorolást is arról, hogy hol és melyik tartományok seregei csaptak össze (ebben a Doomdark-seregek is a saját tartományuk nevén szerepelnek). Miután megjelent a 'Do you seek dawn?' kérdés, 'G' megnyomásával kezdhetjük az új kört. Egyébként a Doomdark-seregek is éjszaka lépnek, tehát senkit ne lepjen meg, ha reggelre valamelyik karaktere elhalálozik.
A játékképernyőn láthatjuk, hogy az aktuális karakter éppen milyen helyszínt lát abban az irányban, amerre néz. A felső részen találjuk az aktuális karakter nevét, pillanatnyi tartózkodási helyét (He stands on / at the ...), továbbá azt, hogy merre néz és az adott irányban milyen területet láthat. Ez nem feltétlenül a szomszédos helyszín: ha az adott irányban valamilyen érdekesebb helyszín (például keep, citadel, stb.) van 2-3 lépes távolságban, akkor a program a szövegében ezt jelzi. A szomszédos helyszínen lévő élőlényeket is látjuk, tehát a szörnyeket elkerülhetjük. A szövetséges karaktereket (és seregeiket) Luxor-ra vagy Corleth-re emlékeztető figurák jelzik, a Doomdark-seregeket pedig a sereg összetételétől függően egy sor gyalogos vagy lovas katona (ha a Doomdark-sereg ugyanabban a pozícióban van, mint az aktuális karakterünk (csata folyik), akkor azokat nem látjuk, csak a karakter infojából derül ki a jelenlétük). A seregeket messzebbről is észrevehetjük, ha nem fedezékben (hegy, erdő vagy valamilyen építmény) állnak: egy csomó zászló mutatja a szövetségeseket és az ellenségeseket egyaránt.
Ha valamilyen almenüben vagyunk, akkor a nézeti képhez az 'E' billentyű megnyomásával térhetünk vissza. Forogni az '1-8' számbillentyűkkel tudunk nyolc égtáj felé:
1 - észak
2 - északkelet
3 - kelet
4 - délkelet
5 - dél
6 - délnyugat
7 - dél
8 - északnyugat
A 'Q'-val lépünk egyet az aktuális irányban Ha az adott helyszínen Doomdark-sereg lenne, csak a karakter infoját kapjuk - ilyen helyre csak a TO BATTLE paranccsal lephetünk (ld. később).

A karakterek infoja
Az 'R' nyomogatására néhány (több csoportra osztott információt kapunk a karakterről. Felül a név, a karakter képe és amit azon a helyszínen láthatna, amelyen éppen áll. Ha az adott karakter már meghalt, akkor csak azt kaptuk róla, hogy kik ölték meg (ha Doomdark-sereg ellen vívott küzdelemben esett el, akkor az utolsó csatájának infoját). Az élő karaktereknék természetesen mindig csak az éppen aktuális infokat kapjuk, amelyek az alábbi sorrendben következnek egymás után:
1. csoport:

2. csoport:

3. csoport:

4. csoport:

A terep
Midnight földje kb. 4000 (négyezer) helyszínből áll, tehát új felfedezésekben nem lesz hiány (aki mondjuk egyedük akar térképet készíteni róla, az valószínűleg azóta is egyfolytában csuklik). Hogy könnyebb legyen kiigazodni, az ország egy csomó tartományra (domain) oszlik és a tartományokon belül, a helyszínek is a tartomány nevére illetve a helyszín típusára utalnak. A típus lehet földrajzi fogalom (Plains: síkság, forest: erdő, Dawns: dombság, Mountains: hegység, Lake: tó) vagy valamilyen építmény (Citadel: vár; Keep: őrtorony; Tower: torony, Village falu, Henge: kőszentély, Ruin: rom, Lith: temető, Cave: barlang, Snowhall: jégbarlang). Mivel a program ezeket alkalmazza a karakterek hollétére vonatkozóan, mi is ezeket használtuk a térképnél és a szövegben. A térképpel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a tartományokon belül csak a nagyobb kiterjedésű részeke írtuk be a nevet, mivel a kisebbekre nem fért volna be. Az építmények nevét szintén felesleges lett volna beírni, hiszen leggyakrabban a tartomány nevét viselik (pl. Moonhenge vagy Citadel of Gard). Ahol nem így van, az úgyis egy fontosabb helyszín és arról külön szólunk.

Parancsok
Már volt szó róla, hogy a kezdeti 4 karakter között a C, N, V, B billentyűkkel válogathatunk. Mihelyt sikerül toboroznunk néhány főurat a háborúhoz, célszerűbb lesz az 'M' billentyűt használnunk: ez a szövetséges lordok teljes listáját megjeleníti a képernyőn, akik közül a nevük előtt álló billentyűkkel válogathatunk. Egy billentyű megnyomására átkapcsolunk a karakter által látott nézeti képre és mozoghatunk vele. Ha a karakter az előző körben harcolt, akkor a karakterinfoban célszerű megnézni, hogy milyen veszteségeket szenvedett (ha véletlenül elhalálozott volna, akkor átkapcsolásnál úgyis azonnal az infoja aktiválódik).
A 'T' billentyű megnyomására a képernyőn megjelenik azoknak a parancsoknak a listája. amelyeket a karakternek az adott helyszínen kiadhatunk (aktiválás a parancsnak megfelelő számbillentyűvel lehetséges, ha csak véletlenül léptünk be a menübe, az 'E' megnyomásával folytathatjuk a játékot.):

SEEK: Keresés. A parancs kiadása után a program jelzi, hogy mire bukkantunk. Keresni bármelyik helyszínen lehet, de csak az épületekben és tavakban fogunk találni valamit. A következő cuccokra bukkanhatunk (zárójelben az a lelőhely, ahol általában rábukkantunk).

A SEEK-kel megtalált tárgyat a karakter azonnal használni is fogja, így tehát a negatív lehetőségek miatt a keresgélés lutri (kivéve az erődöket, a tornyokat és a falvakat - ott csak, jót lehet találni). A henge, ruin, lith építményekben általában jó, a cave, snowhall-ban pedig rossz cucc van. Singleton egyébként jól kitolt a játékossal, mindenhol csak egyszer lehet találni valamit! (Illetve az előfordulhat, hogy valamelyik tárgy után a következő SEEK-re még lelünk egy shelter-t). Ez borzasztó nagy kitolás, különösen a tavaknál lelhető életvíz esetében.

HIDE / DO NOT HIDE: Elbújni. Amíg nincs hadserege, Morkin kivételével bármelyik karakter bárhol elbújhat. Ha szörnyek álltak az utunkba, akkor teljesen felesleges bujtatni a fickónkat úgysem fognak arrébb menni. Az opció viszont hasznos olyan esetekben, ha valamelyik karakterünket egyedül mozgatjuk ellenséges seregek között. Ilyenkor az utolsó lépésünk után bujtassuk el a karaktert - különben valószínűleg lemondhatunk róla. Ha a karakter rejtőzik, akkor a mozgatáshoz először elő kell jönnünk a rejtekhelyről (DO NOT HIDE).

FIGHT THE <szörny>: Ha olyan pozícióba léptünk, ahol valamilyen szörnyek (skulkrins, dragons, wolwes. ice trolls) vannak, akkor a továbblépéshez először harcolnunk kell velük. Már említettük a fentiekben, hogy -mivel látjuk őket előre- egyszerűbb kikerülni őket.

RECRUIT LORD <név>: lord toborzása. Ha valahol olyan lordot találunk, aki még nincs a szövetségeseink között, akkor őt gyorsan beszippantjuk közéjük. Bármelyik szövetséges karakterrel toborozhatunk új lordot, de csak akkor, ha a toborzó karakter még nem fél, azaz a bátorsága nem SLIGHTLY / QUITE / UTTERLY AFRAID (utóbbi esetben csak saját magát toborozhatja). További megkötés, hogy Fey lord csak Fey lordokat toborozhat. Free pedig csak Free-ket! A barbár Utarg of Utarg senkit nem toborozhat. Ez a megkötés nem vonatkozik Luxor-ra, Coreth-re és Rorthron-ra - ők bárkit toborozhatnak. Morkin viszont senkit sem toborozhat mindaddig, amíg Luxor él - ha az apja halála után felveszi a Holdgyűrűt, akkor már ő is, toborozhat. Az új szövetségesnek természetesen már van egy nagyobb saját hadserege, de az erődjében is van néhányszáz felvehető katona. Toborzáskor egyébkent rögtön az új karakterre vált a nézeti kép és a továbbiakban vele is léphetünk.
A térkép méreteiből adódóan sajnos nem tudtunk minden fontos dolgot bejelölni rajta, így azt sem, hogy hol vannak a független lordok. Nem baj, most előadjuk szóban! Vastag betűvel vannak írva azok a Free lordok, akiket Doomdark nem állíthat az oldalára ők önállóan is harcolnak ellene, vékony betűvel a Fey lordok, zárójelben a lord saját hadserege ( a szám után a W betű a harcosokat, a R betű a lovasokat jelöli) kezdetben (ezenkívül általában még felvehetünk további katonákat az erődjéből):

Részünkről ezeket a figurákat sikerült összegyűjtenünk, de nem kizárt, hogy más tartományok (Herath, Droon. Korkith, Gorgrath, stb.) urait is be lehet szervezni a csapatba - csak időben kell odaérni hozzájuk. Ezenkívül még betoborozhatjuk a térkép északkeleti csücskében élő Lorgrim the Wise nevű urat is. Ő ugyanolyan, mint Rorthron a kezdeti karakterekből: saját hadserege nem lehet, viszont személy szerint jól harcol.

RECRUIT MEN: Ezzel a paranccsal vehettünk fel a karakter seregébe embereket egy saját erődből. A seregeink két részből állnak: lovasokból és harcosokból (ridors / warriors). Az erődöt viszont csak az egyik típushoz tartozó katonák védhetik: vagy lovasok, vagy harcosok. Talán nyilvánvaló, hogy csak olyan típust vehetünk fel vagy tehetünk Ie egy erődben, amilyen az erődben eredetileg van. A parancs egyszeri használatára 100 embert veszünk fel az adott típusból, de erődben / toronyban maradnia kell legalább 100 embernek. Ennél többet teljesen felesleges bárhol is otthagyni, mert az őrség szinte alig védekezik, ha nincs ott valamelyik karakterünk -ha meg ott van, akkor teljesen mindegy, hogy a seregben vagy a helyőrségben vannak a harcosok. Egy karakterünknél mindkét típusból maximum 1200 főnyi katona lehet. Itt szintén fontos a karakter fajtája: Fey lord csak Fey erődből vehet fel / tehet le katonákat. Free pedig csak Free-ből (Utarg pedig csak az otthonról elhozottakból gazdálkodhat). Egy idő után szépen elfogynak a saját erődökben lévő emberek, így újakat már csak úgy tudunk szerezni, ha az ellenségtől keep-eket vagy citadell-eket foglalunk vissza. Ha egy Doomdark-várat sikerül elfoglalnunk, akkor azonnal lesz benne 200 katona is az eredeti típusból, tehát 100-at felvehetünk belőlük. Ezzel sajnos csak a Free lordok seregeit tölthetjük fel: a Doomdark-tól elfoglalt erődök és őrtornyokba kerülő őrség ugyanis mindig emberekből fog állni (akkor is, ha egyébként egy Fey lord foglalta el). A Doomdark által elfoglalt keep-ek visszafoglalása nem okoz különösebb nehézséget, mert csak 150 vagy 250 harcost szokott hátrahagyni. Ha ráadásul még több karakter seregével is támadunk egy ilyet, akkor az ostromot akar egyetlen ember elvesztése nélkül is megúszhatjuk és már vehetjük is fel a 100 embert. A várakban néha 400-500 embert is hagy és ezek keményebben is védekeznek, tehet azokat kihagyhatjuk az életünkből. Fontos megjegyzés: a várakból / őrtornyokból újonnan felvett emberek erőnléte ugyanolyan lesz, mint a felvevő karakter seregének adott típusáé (ha nem volt serege, akkor amekkora a karakteré). Ezzel a sajátossággal lehet trükközni egy kicsit: a frissebb karakterhez átirányíthatunk csapatokat.

STAND MEN ON GUARD: Az előbbi parancs ellentéte, embereket pakolhatunk le százasával az aktuális karakter seregének a várat védőket megegyező típusból. Mivel a vezér nélkül maradt katonák nem nagyon védik a várat, csak elvinni érdemes mindenhonnan -lerakni nem. Így tehát ezt az opciót csak akkor kell használnunk, ha valamelyik karakter seregéből katonákat akarunk átadni egy másiknak (ez csak a STAND / RECRUIT parancsok segítségével lehetséges valamelyik keep-ben).

TO BATTLE: Teljesen egyértelmű parancs -csatába! Akkor használható, ha ellenséges hadsereg van abban az irányban, amerre a karakter néz (a parancs kiadása után ebbe a pozícióba is lépünk). Ha több irányban is van hadsereg (például egy mászkáló és egy helyőrség), akkor is teljesen mindegy, hogy melyiket támadjuk meg, mert Doomdark környéken lévő hadseregei azonnal egyesülnek a csatához! (Senki ne lepődjön meg, ha az ellenséges sereg hatalmas veszteségeket szenvedett, másnapra mégis többen vannak, mint az előző napon voltak: az éjszaka folyamán újabb Doomdark seregek érkeztek.) Ez különösen kellemetlen, amikor a Xajorkith elleni támadásra készülnek, mert ott akár 7000-8000 fős sereggel is szembenézhetünk. Mi nem tudjuk egyesíteni a seregeinket, de természetesen mi is támadhatunk ugyanazon a pozícióban több sereggel. Mivel a program teljesen logikusan figyeli a bevetett erők nagyságát, nyilvánvaló, hogy célszerű mindig több sereggel támadni (ha többen támadunk, harcoltathatjuk a sereg nélkül álló karaktereket is, mert személyesen is levágnak néhány ellenséget -egyébként egyedül soha nem győzhetnek). Ha a csata nem dől el másnapra, akkor nem kell újra kiadnunk a TO BATTLE parancsot: másnap automatikusan folytatódni fog, ha nem lépünk el onnan (ha meg ellépünk, akkor a Doomdark-sereg valószínűleg utánunk jön...). Ha a csatát megnyertük, akkor e Doomdark-sereg megszűnik létezni. Az ellenség győzelme esetén az egyesített Doomdark-sereg ismét az eredeti részeire bomlik és külön manőverezik tovább.

Taktika
No, ennyit a játékról. Hely van, emberek vannak - lehet kezdeni a háborút. Miután az első néhány partiban megvernek bennünket, esetleg megszívlelhetünk néhány taktikai tanácsot:
Az első feladatunk mindenekelőtt időt nyerni a szövetségesek toborzásához. Luxort maximum egyedül mozgatva használjuk toborzásra, mert nagyon lassú (vén trottyos): a többiek 8 lépésével szemben ő csak maximum 4-et tud lépni egy mezőn. A fő toborzóink tehát Rorthron és Corleth lesz. Őket célszerű mindig egyedül mozgatni és minden lépésük után HIDE-olni velük, nehogy valamelyik ellenséges sereg véletlenül lemészárolja őket (lehetőség szerint szörnyekkel se harcoltassuk őket). Az első lépésben Rorthron-nal a Plains of Blood közepén lévő keepből toborozzuk be Lord Bloodot, akivel vonuljunk vissza Shimeril erődjébe. Utána Rorthron folytassa az útját kelet felé és az útjába eső urakat is toborozza be (Shimeril, Thrall, Morning, Marakith. Dawn, stb.) Corleth induljon azonnal dél felé és szerezze meg Lord Gard-ot (mivel az arra lévő valamelyik lith-ben találunk egy Cup of Dream-t is, már az első lépésben odaérhetünk), aki azonnal induljon a Plains of Blood-ra, Shimeril erődjébe. Corleth kővetkező célja Lord Brith legyen, mert ha a Plains ot Blood-on nem tudjuk megállítani az ellenséget, akkor őt érik el először és nemsokára már Doomdark-sereget vezet ellenünk. Ezután Corleth a Midnight déli részén lévő urakat (Rorath, Thimrath, Xajorkith, stb.) gyűjtse a táborunkba. Luxorral szintén Shimeril erődje felé célszerű haladnunk, a Plains of Blood déli részén (közben az útjába eső keep-ekből felvehet 300-400 embert. Luxor kábé a 4-5. napra érheti el Shimeril erődjét: addigra már illik itt lennie a Rorthron által beszervezett uraknak a környékről (Blood, Thrall, maga Shimeril és lehetőleg Morning is), de nemsokára megérkezik délnyugatról Gard és Brith is.
Itt lesz az első nagy csata(sorozat). A Plains of Blood északi részéről már az első lépésben dél felé vonulnak az első Doomdark-seregek. Ezek még nem olyan nagyok, mint a későbbiek lesznek, tehát a legjobb megoldás, hogy ha az első lépésekben toborzott urak seregeivel azonnal megtámadjuk őket. Mivel ilyenkor még maximumon van az erőnlétünk, az első Doomdark-seregeket csekély veszteséggel teljesen szétverhetjük és nem okoznak gondot a későbbiekben (mi szépen kivonultunk Plains of Blood-ra és ott lecsapkodtuk őket). A 6-7. lépés körül megérkeznek a nagyobb Doomdark-seregek (4000-5000 fő is lehet, Doomdark saját serege pedig kezdetben 8.000 lovasból áll). Ezek elől visszavonultunk Shimeril erődjébe, ahol a megmaradt seregeink sokkal jobban védekeznek. Hosszú távon ezt sem lehet tartani, mivel a seregeink az állandó harcban kimerülnek: idővel le kell lépnünk innen, mert biztos, hogy nemsokára az összes itteni karakter seregét (vagy a karaktert magát is) elveszíthetjük. Viszont az ellenség feltartásával sikerült annyi időt nyernünk, hogy Corleth és Rorthron a déli rész összes urát fellázítsa. Shimeril erődjének elfoglalása után a Doomdark sereg szétbomlik és az Odrark, Morning és Corelay hegyláncokon keresztül dél és délkelet felé tőrnek (egy 1200 harcosból álló seregük pedig elmegy Gardot meghódítani. Doomdark következő célja Xajorkith erődje lesz.
Időközben egy csomó Doomdark sereg ostromolja Lord Ithril, Marakith és Kumar erődjét. Itt egy ideig le vannak kötve, de aztán ők is dél (Xajorkith) felé vonulnak. Mivel kíváncsiak voltunk, hogy vajon mikor számíthatunk rájuk, a Shimeril erődjében sereg nélkül maradt karaktereink közül három "kémet" helyeztünk el a fő felvonulási útjaikon (Plain of Blood közepén. Downs of Athoril és Forest of Thrall kőzött, valamint Downs of Athoril-tól keletre fekvő Targ síkságon). Eszel a három karakterrel soha nem léptünk, mindig csak forgolódtunk velük. Mivel a mezőkön jó messzire el lehet látni, azonnal észrevettük a közelgő Doomdark-seregeket: ilyenkor szépen odasétáltunk hozzájuk és darabonként megnéztük a létszámukat (talán mondani sem kell, hogy a karakterek folyamatosan HIDE-ooltak és a létszámellenőrzés után is azonnal elbújtattuk őket.
A többi karakterrel Xajorkith erődje felé húzódtunk, mivel Doomdark úgyis ide fog a legnagyobb erőkkel jönni. Az eddigiek során érdemes idehozni Morkin-t is. Vele az első lépesben betoborozhatjuk Lord Shadows-t, aztán egy jó ideig teljesen használhatatlan figurává válik, mert az útját egyenlőre nem tudjuk biztosítani északra, továbbá úgy vonzza a Doomdark-seregeket, mint a mágnes. Így tehát a játék elején tűnjünk el vele délre (Gard felé) és Midnight legdélebbi részén sétáljunk el vele Xajorkith erődjébe, ahol egyenlőre biztonságban van.
Ott tartottunk, hogy Doomdark délkelet felé vonul, Xajorkith irányába. Eddigre Rorthron és Corleth az összes déli urat a mi oldalunkra állította, őket tehát küldjük Midnight keleti részén észak felé, ahol toborozzuk be Targ-ot. Kumar-t (ha még él), Whisper-t és végül Dream-t. Ezt a 3-4 hadsereget pihentessük Dreams erődjében, hogy maximális erőre töltődjenek és lehetőleg őrizzük is meg őkat épségben. Az összes többi karakter vonuljon be Xajorkith erődjébe. A fő ellenséges erők kb. Thimrath erődjétől északra kelnek át a Corelay hegységen. Innen Xajorkith kb. kétnapi útra van. Amikor ez megtörtént, itt az ideje, hogy lelépjünk Morkin-nal: az erődtől egy síkság vezet nyílegyenesen északra - azon tűnünk el. Morkin-nal küldjünk el minimum két nagyobb (legalább 1000 fős) sereget is, akik valamelyest biztosítják az útját. Ők mindig ugyanazon a helyszínen fejezzék be a lépést az adott napon, mint Morkin (legyenek együtt)! Hogy meg tudjunk lógni Doomdark elől, biztosítani kell ezt ez észak felé vezető folyosót is: itt nem szabad lennie mozgó Doomdark hadseregnek (az nem baj, ha a keep-eket elfoglalta. csak sereg ne legyen), mert Morkin-nak nem szabad megállnia. Ezt úgy oldottuk meg, hogy talonban (Forest of Dregrim szélén) tartottunk két sereget (Dregrim-et és Trorn-t, úgyis közel voltak egymáshoz) és a Plains of Blood-on lezajlott csaták után Dawn erődjének elfoglalására érkező kisebb Doomdark-sereget szépen szétvertük velük, aztán visszavonultunk velük egy kicsit keletre (Plains of Trornra). Így tehát 3-4 seregünk pihen Whispers erődjében, Morkin-nak pedig sikerül meglógnia Xajorkith-ból és két sereg még talonban van Dregrim-tól nyugatra. Az összes többi karakter és a maradék seregeink Xajorkith-ban maradnak (a legjobb, ha ott van Luxor is!) - őket sajnos feláldozzuk a jó ügy oltárán, de majd egyszer utcákat nevezünk el róluk. Az itt egyesült Doomdark erők ugyanis biztosan kinyírják őket, de ha elég nagy erőt hagytunk itt (legalább 3 karakter és 1000-2000 főnyi sereget), az ostrommal legalább 5-6 kört el fognak szórakozni, ameddig mi Morkin-nal árkon-bokron túl leszünk.
Miután Morkin-nal kijutottunk a Dawn síkságra, a talonban lévő 2 sereg is csatlakozik hozzá, most már 4 sereg van vele és irány egyenesen észak, Marakith felé. Keljünk át az Ithril hegységen (lehetőleg északnyugati irányban, hogy csak egy napot emésszen fel), majd egyesüljünk a Forest of Dreams-ben pihenő seregeinkkel (a Morkin-nal tartó seregek eddigre természetesen teljesen kimerülnek, de itt a környéken van agy csomó lake, ahol itathatunk). Egyébkent nem árt, ha Morkin érkezéséig betoborozzuk Korinel-t is a szemközti erődből.
Forest of Dreams-tól északnyugatra, az Ugrak, Ugrorn és Death hegységek által közrezárt völgyben fekszik Ushgarak erődje, attól északnyugatra pedig a Tower of Doom, ahol a Jégkoronát őrzik. A völgy mindhárom bejáratát egy erőd védi és mindegyikben elképesztő mennyiségű fegyveres van (maga az őrség is 1000 lovas vagy harcos körül van, de mindegyikben van még egy mozgatható Doomdark-sereg is, legalább 2000 harcossal vagy lovassal - odabent még több lesz...). Így tehát teljesen felesleges megpróbálni megostromolni az erődöket - a hegyeken kell átkelnünk. Először is foglaljuk el a Dreams erődjétől északnyugatra, az Ugrorn hegység lábánál lévő keep-et és Morkin vegye fel a shelter-t. Innen északnyugati irányban haladva egy nap alatt átkelhetünk az Ugrorn-on (az utunkba eső lake-nél pedig itathat a legnagyobb sereg). Itt mindenképpen egy helyen táborozzon le Morkin és a kíséretében lévő 7 sereg, mert éjszaka biztosan magtámadnak bennünket. A völgy közepén áll Ushgarak erődje. Tekintettel arra, hogy Doomdark fő serege még délen van Xajorkith felé, kicsit sokan vannak itt: az erőd helyőrsége 1200 lovasból áll, továbbá még bent van egy 4800 harcosból álló sereg is. Az erőd körül áll még 4 darab, 1000 lovasból álló sereg is (úgy látszik ők már nem fértek be a várba...) Ez ügyebár 10000 ember, de egyetlen lépés alatt ide lehet hozni a völgy másik három citadellájában és az őrtornyokban lévő katonákat is. Ha tehát véletlenül támadni akarnánk, akkor minimum 20.000 ember szakadna a nyakunkba...
(A fent leírt módszernél persze lehet, hogy vannak jobbak meg egyébként is mindenki úgy játszik a játékkal, ahogy jól esik neki. Mi négy szisztémát is kitaláltunk és egyedül így sikerült ellopnunk e Jégkoronát. A lényeg egyébként az, hogy minimum 6000-7000 ember kísérje Morkin-t, amikor a Tower of Doom-ba megy és nagyon gyorsan tűnjünk el onnan...)
A problémánk már csak az volt, hogy a játék azzal nem ért véget: mihelyt megérkezünk Gloom erdőjébe, két lépes múlva feltűnt a horizonton egy 6000 lovasból és 4.000 harcosból álló Doomdark-sereg, akik valószínűleg a Jégkoronát szerették volna szép szavakkal visszakérni tőlünk. Inkább nem vártuk be őket, hanem idejében eltűntünk. Az egyik guidance azt mondta, hogy a Lake Mirrow-ban lehet megsemmisíteni a Jégkoronát. Ez a hely Gloom erődjétől majdnem pontosan délre van, a Downs of Mirrow keleti részén. Amikor megérkezünk Morkin-al (és a Jégkoronával) a Lake Mirrow-hoz kérjünk éjszakát! Az éjszaka folyamán a Jégkorona megsemmisül, megnyertük a játékot!

Az talán belátható, hogy ez nem az a játék, amit pár óra alatt végig lehet játszani, természetesen lehetőség van a játékállás mentésére. Az 'S' megnyomásával tudjuk kimenteni a játékot, a 'D' megnyomásával visszaolvashatjuk a kimentett játékállást. Ha csak véletlenül léptünk be ezekbe a menükbe, a 'J' megnyomásával visszatérhetünk a játékhoz.

Az Enterprise verzióban kapunk egy (jelentős) segítséget is! Az F3 billentyűvel előhívhatunk egy térképet. Ezen a térképen különböző színekkel vannak jelölve a tartományok, villogva láthatjuk karaktereink pozícióját. A térkép alatt láthatjuk, hogy milyen mezőket láthatunk éppen fehér színben. Az egyes objektumok között a beépített botkormány le fel mozgatásával választhatunk. Ez a térkép jelentősen megkönnyíti a játékmenetet (nem fogunk reménytelenül eltévedni a hatalmas birodalomban), igaz némi "csalásra" ad lehetőséget, hogy az ARMY opciónál láthatjuk az ellenséges hadseregek pozícióját). Az F1 billentyűvel juthatunk vissza a játékhoz.
812Q - lépés előre
R - információ a karakterről (folytatás: E)
T - parancsok
U - Éjszaka (folytatás: G)
S - játékállás mentése (mégse: J)
D - játékállás betöltése (mégse: J)
F3 - térkép (csak Ep-n)
F1 - kilépés térkép módból (csak Ep-n)

Szereplők választása

M - szereplők listája
C - Luxor
N - Rorhtron the Wise
V - Morkin
B - Corleth

73
654
Térkép, Térkép