Lee Enfield
Space Ace

1988 - Infogrames

akció, lövöldözős

Spectrum (48k)

Enterprise

"Egyszerű" közkatonákra az űrkorszakban is szükség lesz, legalábbis ezen program készítői szerint. Egy kommandós katona bőrébe bújva kell aprítani az ellent, három különböző helyszínen. Mindhárom helyszín közös jellemzője, hogy a Holdon találhatóak. A játékmenet némi hasonlóságot mutat az Operation Wolf-al, itt is a saját szemszögünkből láthatjuk a környezetet, és egy célkeresztet mozgatunk a játékképernyőn. Lényeges különbség azonban, hogy ellenfeleink egyenként, egymás után támadnak ránk, nekünk meghatározott időnk áll rendelkezésünkre, hogy ártalmatlanná tegyük, mielőtt ő lőne... (És mindíg talál!) A játéktér - mindhárom helyszínen - jóval nagyobb, mint egy képernyőnyi terület, így a célkeresztet az adott irányba mozgatva, a képernyő is scrollozódik, amíg el nem érjük a játéktér szélét. Ilyen körülmények között viszont nem egyszerű megtalálni ellenfeleinket, főleg azokat, akik lesből céloznak ránk. Segítségképpen a képernyő alján a jobb vagy baloldalon megjelenő nyíl jelzi, merre kell keresnünk ellenfelünket. Ha a nyíl eltűnik, pontosan előttünk van az ellenfél, de abban nem segít a program, hogy lefelé, vagy felfelé kell-e keresnünk! Sajnos a Spectrum grafikai lehetőségeiből adódóan a játék monochrom így néha elég nehéz észrevenni az ellenfeleinket. A lőszerrel nem kell spórolnunk, muníciónk végtelen.
Ellenfeleink egyébként igen változatos formát öltenek: a legtöbben természetesen az ellenséges katonák vannak, de van itt egy repülő robot, és egy őshüllő-szerűség is. A találatoktól nem vagyunk teljesen védtelenek, egy pajzs megvéd minket, de csak korlátozott találattól (SHIELD kijelző). Ha sikerült eliminálni az összes ellenséget, egy rejtélyes gömbbel is meg kell küzdeni, amely össze-vissza pattog. Ebbe a gömbbe ráadásul jó sok lőszert kell beleereszteni! Sietnünk is kell, mert közben folyamatosan fogyasztja pajzsainkat!
A játék indításakor először ki kell választanunk a három lehetséges nehézségi szint közül a nekünk tetszőt. A nehézségi szint határozza meg, mennyi időnk van ártalmatlanná tenni a támadót, mielőtt ő lőne ránk. A legkönnyebb fokozat kellemes sétagalopp, a középső izgalmas lesz, a legnehezebb fokozatban semmi esélyünk. Ezt követően kell kiválasztanunk az irányítást: billentyűzet, Interface II, Kempston, Cursor illesztő a választék. Az egyes menüpontok a SPACE-el mozoghatunk, a kiválasztás az ENTER-el történik.

A játék közben az '1' billentyű megnyomásával új játékot kezdhetünk, a '2' megnyomásával szüneteltethetjük a játékot (játék folytatása: '3').
Az Enterprise változatban a Kemspton botkormányt választva elvileg működik a külső botkormány, de a játék végeztével a névbeírás nem működik! Így sajnos csak billentyűzetről játszhatunk...

Térkép