Jet Set Willy

1984 - Software Project

ügyességi, mászkálós

Spectrum (48k)

Enterprise

A Manic Miner folytatása mind grafikailag, mind pedig tartalmilag nagy ugrást jelentett az előző részhez képest. A Spectrumosok között óriási kultusznak örvendő programban (a Crash magazin 95%-ot adott a játékra) Willynek, aki az összeharácsolt mesés kincsekből meggazdagodva hatalmas házat vásárolt magának, egy nagy házibuli után kell megszűntetnie a távozó vendégek nyomában maradt káoszt: szigorú feleségünk, Maria ugyanis nem engedi lefeküdni addig, míg nem kerül vissza minden holmi az eredeti helyére. A játék célja, hogy összegyűjtsük a 83 tárgyat, amely nélkül nem mehetünk be a hálószobába, kissé testes feleségünk türelmetlenül küld el a többi tárgyért (a megszerzendő tárgyak villognak.) A tárgyakból kettő duplán számít és kettő nem látható, azaz 79 tárgyat fogunk látni az összesen 60 szinten. Ellenfeleink azonosíthatatlan "ketyerék", amelyek ide-oda mozogva akadályozzák dolgunkat. Mozgásuk azonban kiszámítható, így megfelelő időzítéssel átlavírozhatunk köztük, vagy akár át is ugorhatjuk őket.
Betöltés után fogadjuk meg a tanácsot, és az ENTER megnyomásával indítsuk a játékot. Kalapos főhősünket billentyűzetről tudjuk irányítani, melynek kiosztása a következő:

Balra - Q, E, T, U, O, 5, 6
Jobbra - W, R, Y, I, P, 7, 8
Fel (ugrás)- CAPS SHIFT, Z, X, C, V, B, N, M, SYMBOL SHIFT, SPACE, 0
Szünet - A, S, D, F, G
Folytatás - H, J, K, L, ENTER
Zene ki - H, J, K, L
Zene be - előbbiek közül egy másik

A képernyőn nyomon követhetjük életeink számát, az összegyűjtött tárgyakat, a pontos időt, valamint látjuk a szoba nevét, ahol tartózkodunk.

A mintegy hatvan helyszínen (pl. konyha, uszoda, hálószoba, háztető) játszódó Jet Set Willy igen sajátos csattanóval zárult: kiderült, hogy Mariának időközben nyoma veszett, mire a főhősünk a fürdőszobába sétált, és fejjel lefelé beleugrott a WC kagylóba.
Forgalomban van a játék 2 verziója is (Jet Set Willy 2), amelyben 131 szoában 175 tárgy várja jöttünket. Nem kell megijedni, elég "csak" 150-et összegyűjteni! Jet set Willy mániások egy ideig el lesznek... A több folytatást megért, majd pályaszerkesztővel is kiegészített játék az egyik legelső kultuszprogrammá vált a Spectrumon.

1 rész Örökélet: POKE 35899,0

2. rész Örökélet: POKE 31254,195
2. rész Sérthetetlenség: POKE 31224,201

Térkép: I. rész, II. rész