1985 - Melbourne House

ügyességi

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és program 1

Spectrum (48k)

Enterprise

Igen nehéz, nagy ügyességet, manőverezési képességet igénylő 3 dimenziós ügyességi játék. Betöltés után négyféle lehetőség között választhatunk. Ha nem nyúlunk a billentyűzethez, demo-t mutat a gép, de csak az első nehézségi fokozat 4 pályáját tekinthetjük át, ezután ismét visszajön a főmenü. Demo-nál bérmelyik billentyű megnyomása a főmenüt eredményezi. A főmenüből a 0. billentyű a billentyűzetet, majd sorban az 1/2/3 a KEMFSTON / CURSOR / SINCLAIR Interface-ket választja ki. Az adott billentyű megnyomáséval a játék is indul.
Billentyű vezérlés: I - balra; P - jobbra; Q - fel; Z - le

A játék célja, az első nehézségi fokozat első pályáján a bal felső sarokban tehetetlenül forgó pörgettyű levezetése a különböző szinteken. A szinteket három dimenzióban kell elképzelni, s a képernyő grafika szemléletesen tükrözi a pálya térbeli elhelyezkedését. Csak a sík felületen vezethejük végig a pörgettyűt, függetlenül attól, hogy az vízszintes, vagy ferde sík, no persze ez utobbi megnehezíti a munkánkat, hisz a pörgettyű tehetetlenségénél fogva egy ferde síkon begyorsul a gravitációt figyelembe véve, így elég nehéz megfékezni. A pályák különböző meredek falakkal, illetve szakadékokkal, mélyedésekkel vannak teletűzdelve. Ha a pörgettyű bárhol lelép a sík területről, vagy az izgő-mozgó idegenekkel ütközünk egy életnek vége.
7 élettel indulunk. Egy nehézségi fokozat 5 különböző szintű pályából áll. Ha az első pályát teljesítettük, következik a második és így tovább, s a negyedik pályán figyelnünk kell a kijelölt landolási területet, ez áltálban valamilyen különálló színjelzéssel megkülönböztethető a pálya többi területétől, pl. az első nehézségi fokozatban a negyedik pályán baloldalt alul látható a piros mezőkből álló landolási terület.
Egy nehézségi fokozat teljesítésére 60 másodpercünk van. Ezt folyamatosan visszaszámolja a gép. Ha az időnk elfogy, elvész egy életünk.
Egymás után 10 nehézségi, fokozat van, ezek színkombinációban és nehézségben térnek el egymástól. Pl. a második nehézségi fokozat már sárga színtónusú (az első fehér).
A játék közben itt-ott megjelenő mozgó foltokat, akadályokat célszerű elkerülni, hisz ezek is életveszteséget okoznak.
A játék célja minél több pont szerzése, a folyamatos előrehaladással. Pontszámot mindig egy nehézségi fokozat teljesítésekor kapunk, ekkor a még hátralévő idő (másodpercben) értékét szorozza meg a gép 10-zel.
A játék érdekessége még, hogy igen szép többszólamú hangeffektek hallhatók a programban, három különböző zenei részlet.

Örökélet: POKE 52981,0; POKE 52982,0; POKE 52983,0
Nem fogy az idő: POKE 59149,0
Sérthetetlenség: POKE 54754,200; POKE 53887,201

Nem esünk a szakadékba: POKE 54033,201

Térkép