Great Gurianos

1987 - Elite Systems Ltd

ügyességi

Spectrum (48k)

Egyszerű kivitelezésű, ügyességi-küzdő játék. A betöltő képernyőből talán már sejthető a feladat: kardélre hányni ellenségeinket. Páncéllal és karddal felfegyverkezve haladunk előre, az utunkba kerülő ellenféllel meg kell küzdenünk, továbbhaladni csak a legyőzése után tudunk. Ellenfeleink -akárcsak mi- pajzzsal és karddal hadakoznak. A pajzs természetesen ellenfelünk támadásának kivédésére szolgál, ezt azonban ellenfelünk is pontosan tudja, így a csata kimenetele nagymértékben azon múlik, ki tud jobban védekezni. 2-3 találattól a "legmasszívabb" harcos is kifekszik! Életünket nemcsak az ellenséges harcosok, hanem az útközben ránk támadó repkedő élőlények is megkeserítik. Ha ezek eltalálnak, ugyanúgy sérülünk mind az ellenfeleink kardjaitól, ezért ezeket is ki kell védenünk. A nehezebb szinteken olyan lények is ránk rontanak, melyeket csak a karddal tudunk kivédeni.
A játék nehézségi szintekre van osztva.
Az irányítás ötletesen van megoldva, a játék így könnyen kezelhető: a szokásostól eltérően nem egy tűz gombot kell használnunk, hanem rögtön hármat. Ezért javasolt botkormányt választani (Kempston és Sinclair botkormányt választhatunk), majd be kell állítanunk az extra billentyűket is (beleértve a HOLD funkciót is). A három "tűz" funkció segítségével tudunk a karddal fejre, hasra, lábra szúrni. Választhatunk billentyűzetet is, melyet tetszőlegesen definiálhatunk:

MOVE LEFT - mozgás balra (hátrálás). Botkormányon: balra,
MOVE RIGHT - mozgás jobbra (előre). Botkormányon: jobbra,
SHIELD UP - a pajzsot a fejünk elé tartjuk. Botkormányon: fel,
SHIELD DOWN - a pajzsot a lábunk elé tartjuk. Botkormányon: le,
SWORD UP - szúrás fejre,
SWORD MIDDLE - szúrás hasra,
SWORD DOWN - szúrás lábra,
PAUSE GAME - játék szüneteltetése,

Mint látható, a kiválasztott botkormányon csak az irány-funkciókat kell használnunk, így egyik kezünk a botkormányon, a másik kezünk a billentyűzeten lehet. Javasolt a három "tűz" billentyűt egymás melletti billentyűre definiálni. "SHIELD MIDDLE" funkció nincs, mert ha nem nyomjuk a le vagy a fel billentyűket, "alapból" testünk előtt tartjuk a pajzsot.
A játék kivitelezése kétarcú: egyrészt a sprite-ok szép nagyok, és gondosan meg vannak rajzolva, másrészt viszont háttér gyakorlatilag nincs... A harc is inkább csak a 3 "tűz" billentyű veszett nyomkodásából áll.

Örökélet: POKE 34962,0