Grand Prix Simulator

1987 - Code Masters Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

Enterprise

Bár a program címében a Simulator titulust olvashatjuk, ez sajnos igen messze áll az igazságtól: hagyományos, felülnézeti "autóversenyt" kapunk. A versenyen mindössze két (1 játékos módban) vagy három (2 játékos módban) autó áll rajthoz. (Egy számítógép által irányított autó van.) Célunk természetesen megnyerni a futamot. Az utolsó, kiesik a további küzdelmekből (GAME OVER) - tehát egy játékos módban mindig meg kell vernünk az ellenfelet! A pályán időnként felvehető extrák jelennek meg, de ezek mindössze pontszámunk gyarapítására szolgálnak. Minden verseny három körös.
Bár elvileg a 14 (!) pálya kellő változatosságot biztosít, az irányítás sajnos csapnivaló! Érthetetlen módon, kanyarodás közben nem arra halad az autó, amerre kell(ene), vagyis előre, hanem amerre viszi a lendület! (A Code Masters több hasonló programot készített ezzel a programmotorral, míg a JET BIKE SIMULATOR-ban ezt az oldalra siklást még meg tudjuk érteni, kicsit meglepő, ha versenyautók csúszkálnak az aszfalton, mintha jég lenne az...) A csúszkáláson csak akkor tudunk valamelyest úrrá lenni, ha kanyarodás közben nyomjuk a gáz billentyűt. Furcsa az is, hogy az autók átmennek egymáson, nincs ütközés! (Persze a pálya szélében elakadunk.) A készítőknek - szemmel láthatóan - nagyon tetszett a felüljáró, csak alatta ne akadjunk el...
Nem egyszerű az azonos (zöld) színű autók megkülönböztetése:

  • sima zöld autó: 1. játékos,
  • nagy pöttyel jelölt autó: 2. játékos,
  • kis ponttal jelölt autó: számítógép által irányított versenyző.

Irányítás:
Alapértelmezett billentyűzetkiosztás:

 
1. játékos
2. játékos
balra
Z
N
jobbra
X
M
gyorsítás
F
G
fék
C
B

A fékezés billentyű nem csak lassításra szolgál, de ha elakadunk, tolatni is tudunk!
Amennyiben a fenti irányítás nem szimpatikus, a CAPS SHIFT + E (Enterprise: bal SHIFT + E) megnyomása után beállíthatjuk azt. Az egyik játékos játszhat KEMPSTON illesztővel (Enterprise: külső botkormánnyal), sajnos a másik játékosnak csak a billentyűzet marad. Botkormányt választva, gázt adni a tűz gomb nyomvatartásával tudunk!
A játékot - a játékosok számától függően - az '1' vagy a '2' megnyomásával indíthatjuk.