2010 - RetroWorks

akció, lövöldözős

Spectrum (128k)

 

 

Az idegenek - kiknek vezetőjét Dork néven rettegik szerte a galaxisban - most a Föld leigázására törnek. Az invázió már a küszöbön áll, az idegenek flottája már a Föld közvetlen közelében gyülekezik. Az emberiségnek - szokás szerint - igen rosszul áll a szénája. Bár a tudósok már belekezdtek egy új űrhajó kifejlesztésébe, amely minden eddiginél hatásosabb fegyvernek ígérkezik, jelenleg még nincs bevethető állapotban. Alkatrészeit a Naprendszerhez közeli öt különböző exobolygón fejlesztik, részben azért, mert a Földön nem található anyagokból épül, részben biztonsági okokból. Egy vakmerő pilóta (azaz mi) indulunk útnak egy szupertitkos hangárból egy szinte lehetetlen küldetésre: át kell törnünk a Földet körülvevő támadók gyűrűjén, sorban fel kell keresnünk az öt bolygón található kutatóállomást az alkatrészekért, majd a már összeszerelt, Genesis csatahajón visszatérni a Földre és leszámolni magával Dork-kal.
A játékmenet valószínűleg nem fog senkinek meglepetést okozni: 7 szinten keresztül repülünk jobbra, miközben igyekszünk a lehető legtöbb ellenséget megsemmisíteni, az akadályokat kikerülni. A 2-6 nehézségi szint befejeztével egy újabb alkatrésszel leszünk gazdagabbak, majd a 7. szinten már a végső leszámolásra indulunk harcba az új űrhajóval. Minden szint végén egy nagyobb és szívós főgonosszal gyűlik meg a bajunk.
Űrhajónk egy többféleképpen fejleszthető fegyverrendszerrel valamit energiabombával lett felszerelve, mely képes megsemmisíteni a képernyőn lévő összes ellenséget (kivéve a főgonoszokat). Ez utóbbi fegyvert úgy tudjuk bevetni, ha a tűz gombot nyomva tartjuk, amíg a jobb alsó sarokban látható kék csík feltöltődik, majd a kívánt pillanatban elengedjük. Természetesen ezen fegyver bevethetősége erősen limitált a játék kezdetén egyetlen töltettel rendelkezünk (ezt a bal alsó sarokban, az életeink számát jelző űrhajó alatt láthatjuk). Ezen tölteteket, valamint egyéb speciális tűzerőnket a fegyverkapszulák szétlövésével és tartalmuk felvételével egészíthetjük ki:

  • +1: energiabomba töltet,
  • D: kétszeres tűzgyorsaság,
  • T: háromszoros tűzerő. Ez tűnik a leghasználhatóbb alternatívának!
  • S: nagy erejű romboló lézert, mely minden ellenséget (kivéve a főgonoszokat) képes egyetlen találattal megsemmisíteni.
    M: célkövető rakéták. Valahogy sosem azt veszi célba, amit kellene...
  • B: a lövéssel egyidőben bombákat is szórunk. Ez a játék bizony nem Penetrator, itt nem túl praktikus fegyver...
  • C: 8 irányban lőhetünk egyszerre. Ígéretesnek tűnik, de nem az igazi!

A fejlesztések közül egyszerre csak egyfélével rendelkezhetünk és sajnos szintlépéskor is elvész.
A RetroWorks 2010-es játéka a "régi idők receptjét" követi, jó értelemben, nem csak a sablonos történetben. A játék nyilvánvalóan hasonlít az R-Type-ra (némely ötlet (ellenség, pálya) egyértelműen onnan ismerős. Ez persze inkább a játék előnyére vált! Színvonalas "körítés", remek 128K-s zene (játék közben is!), szép grafika. Egyedüli negatívumként azt lehet megemlíteni, hogy a játéktér nem színes. A játékhoz forráskódot is kapunk, aminek a Z80 gépi kódú programozása iránt érdeklődőknek külön csemege.

Irányítás:
Űrhajónkat billentyűzettel (O, P, Q, A, SPACE) vagy KEMPSTON, SINCLAIR illesztővel navigálhatjuk. A kezdéshez csak a tűzgombot kell megnyomnunk a kívánt eszközön. De mielőtt ezt megtennénk az 'I' megnyomásával kapcsoljuk ki a tehetetlenségi erőt, mert így sokkal egyszerűbb űrhajónk irányítása.

Örökélet: POKE 30032,0
Sérthetetlenség: POKE 27276