Frog Run

1984 - Anirog Software

ügyességi

Spectrum (16k)

A Frog Run, egy a játékfejlesztés hőskorán igen népszerűnek számító játékstílus jeles képviselje. A Frogger 1981-ben jelent meg pénzbedobós játék formájában. A játékot a Konami fejlesztette, a Sega, és a Gremlin forgalmazta a gépeket. Az eredeti arcade verzió nem lett túl sikeres, az igazi sikert a későbbi 8 bites mikrogépekre elkészült verziók hozták meg. Technikailag még ZX81-en is megvalósítható volt karakteres fekete-fehér képernyőn, de más platformokon is népszerű volt. A Frog Run-nak például C64-es verziója is van.
Egy öttagú békacsalád nagy gondban van: családi kirándulás közben eltévedtek, és most egy folyó déli partján rekedtet. Sajnálatos módon a folyó ezen partján egy 2x2 sávos autóút vágja el a hazafelé vezető utat, a folyó biztonságos északi partja felé, ráadásul a folyó ezen szakaszán rengeteg ínyenc hal úszkál, akik szeretik a békacombot. Feladatunk tehát az 5 békát átjuttatni a folyó túlpartjára, egy-egy üregbe, keresztül az úttesten, majd a rönkökön ugrálva, anélkül, hogy vízbe esnénk. A zöld folyóparton egy kígyó is portyázik, vele szintén nem érdemes összeakasztani a bajszunkat (nem mintha lenne egy kígyónak, vagy békának bajsza). Tovább nehezíti a feladatot, hogy a játék időre megy (az időnket a jobb alsó sarokban számolja vissza a program).
A farönkökön időnként egy fekete békával is találkozhatunk. Ha ráugrunk, azt a gép jutalom-pontokkal díjazza. Ha mind az öt béka átjutott a túlpartra, kezdődik újra a móka, de nehezítéssel. A második szinten egy aligátor is megjelenik a vízben. A további nehézségi szinteken a tempó gyorsul. Az irányítás történhet billentyűzettel (Q, A, L, K kiosztással), vagy Kempston botkormánnyal.