Crossfire

1989 - Atlantis Software

akció, lövöldözős

Spectrum (128k)

1899. január 17-én született minden idők egyik legismertebb bűnözője, Al Capone. Az előnytelen külsejű, kövérkés, kopaszodó, sebhelyes arcú gengsztert a húszas években az öt legismertebb amerikai közé sorolták, és kiérdemelte az első számú közellenség titulusát is. 1925-re Chicago tejhatalmú ura lett. "Nagyságát" mi sem mutatja jobban, mint hogy eme veszélyes szakmában ritka módon ágyban, párnák között érte a természetes halál. A legendás bűnözőt végül adócsalás vádjával fogták meg, 1931 júniusában letartóztatták és 11 esztendei börtönbüntetésre, valamint 80 ezer dollár büntetésre ítélték.
A Chicagoban zajló gengszterháborúk kimeríthetetlen ötletként szolgált mind a filmproducereknek, mind a számítógépes játékok programozóiknak. Ezen "játékdömping" legsikeresebb darabja az azonos című film alapján készült Untouchables. Sajnos az Atlantis software-ház Crossfire játéka megreked a középszerűség szintjén, hiába az igényes kivitelezés, a játék meglehetősen sablonos. Természetesen egy vakmerő rendőr (Kim Malone) szerepébe kell belebújnunk, aki parázs tűzharcban szabadítja meg a várost a gengszterektől. A város utcáin illetve a kikötőben zajló lövöldözésekben azonban figyelnünk kell, nehogy véletlenül fegyvertelen civilek ellen használjunk fegyvert! Nagy "tragédia" persze nem történik, ha egy ártatlan járókelőt lövünk agyon (?????), "mindössze" pontlevonást kapunk büntetésül. Sokkal nagyobb probléma, ha egy gengsztert nem lövünk le időben: néhány másodperc múlva ők is lőnek, és sohasem vétik el a célt!
A játékmenet rendkívül egyszerű: a játék összesen nyolc jelenetet tartalmaz, minden jelenet megadott ideig tart. Ha letelik az idő, anélkül, hogy egy gengszter lelőjön, a következő jelenetre ugrunk. Ha lelőnek, kezdhetjük elölről a jelenetet. Scroll nincs, a játéktér mindig egyetlen képernyőnyi területből áll. A nehezebb "jelenetekben" viszont nagyobb a gengsztersűrűség, és több fedezéket nyújtó pozícióból ugorhatnak elő. A muníciót nem számolja a program, sőt, a tűzgombot folyamatosan is nyomvatarthatjuk.

rosszfiúk
jófiúk

Irányítás: a menüben billentyűzetet (Q, A, O, P, M), vagy Kempston, Protek, Sinclair botkormányt választhatunk.

Örökélet: POKE 40171,0