Crazy Golf

1993 - Jonathan Cauldwell

sport

Spectrum (128k)

Jonathan Cauldwell már sok - többnyire magánkiadásban megjelent - játékkal megörvendeztette a nosztalgiázni vágyókat. Egyik első gyöngyszeme a Crazy Golf, egy jobban sikerült táblás minigolf játék. Feladatunk, hogy a sárga mezőben található kezdőpozícióból a lyukba üssük a labdát, a lehető legkevesebb ütésből. A labda ellövése előtt egy célkereszttel beirányozhatjuk, merre szeretnénk ütni a labdát, majd a tűz gomb megnyomása után a lövés erősségét (POWER) is beállíthatjuk. A tűz gomb újabb megnyomása után ellőjük a labdát. 18 táblát kell teljesíteni, ezekből alapvetően kétféle van:

  • A szárazföldi pályák fallal vannak körbevéve, itt remekül lehet mandinerre játszani.
  • A vízi pályákon nincsenek falak, egy túl erősen megütött lövés eredményeképpen a labda a vízbe pottyan, és a kezdőpozícióból próbálkozhatunk újra.

Terepakadályból - márminthogy a falakon kívül és a vízen kívül - nincs sok: néhány lejtő, ás olyan mező nehezíti csak dolgunkat mely a nyíllal jelzett irányba tereli a labdát (gyakorlatilag ugyanaz, mint a lejtő).
Az információs sávban folyamatosan láthatjuk, hányadik táblán próbálkozunk (HOLE), hányadik lövést kíséreljük meg az adott táblán (SHOT), valamint a játékosok összesített eredményét.
A játékot 1-4 játékos játszhatja egymás ellen (a gép ellen nem játszhatunk), a program természetesen számolja az összes megtett lövéseinket. Többedmagunkkal izgalmas versenyeket játszatunk le, és szerencsére a maga a program és a játékmenet is pörgősre sikerült. A 128K-s gépek tulajdonosai zenét is kapnak.

A menüben megadhatjuk a játékosok számát (NUMBER OF PLAYERS), a játékosok nevét (PLAYER NAMES), és beállíthatjuk az irányítást: SINCLAIR vagy KEMPSTON illesztőt választhatunk vagy maradhatunk a billentyűzetnél (2 - fel, W - le, 9 - balra, 0 - jobbra, M - tűz). A billentyűzet szabadon definiálható.