Craps

1983 - Micromega

szerencsejáték

Forrás:
100+4/2. Játékok és felhasználói programok C16, PLUS4

Spectrum (16k)

 

A Craps egy Magyarországon kevésbé ismert, kockajáték szimulációja. Két, egytől hatig számozott dobókockával játszhatunk s ennek megfelelően dobásunk értéke kettőtől tizenkettőig terjedhet.

  • Ha sikerül első dobásra hetet vagy tizenegyet dobnunk, nyertünk.
  • Ellenben, ha az első dobásunkra a kockáink értéke kettő, három vagy tizenkettő, vesztettünk.
  • Egyéb esetben, ezután a dobások mindaddig ismétlődnek, amíg meg nem ismételtük az első dobás eredményét, vagy nem dobtunk hetet. Előző esetben nyerünk, az utóbbinál vesztünk.

Izgalmas kérdés, vajon igen sok dobás után kinek van nagyobb esélye a nyerésre: a dobónak, vagy a banknak. A szerencsejátékok ismerői már sejtik, hogy Fortuna istenasszony szíve kissé a bank felé húz. Ezt azonban még be is kell bizonyítani.
Amennyiben egy kockával dobnánk, minden lehetséges érték előfordulásának valószínűsége ugyanaz, vagyis 1/6. Nem így két kocka esetében! Könnyen beláthatjuk ezt, ha arra gondolunk, hogy kettes értéket csak egyféleképpen dobhatunk (1+1), hármat kétféleképpen (1+2 illetve 2+1), és így tovább. A következő táblázatból kitűnik, hogy a legvalószínűbb érték a hetes, amelyet hatféleképpen is dobhatunk, a legvalószínűtlenebb a kettes és a tizenkettes.

Két kocka értékének összege
Az előfordulás valószínűsége
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
1/36
2/36
3/36
4/36
5/36
6/36
5/36
4/36
3/36
2/36
1/36

A táblázat alapján úgy tűnik, a Craps formabontó játék, mivel itt a dobó indul jobb eséllyel: A hetes vagy a tizenegyes dobásának valószínűsége éppen kétszer annyi, mint a kettes, hármas vagy a tizenkettes előfordulásának.

A dobó esélyei az első dobásnál: 6/36 + 2/36   = 8/36
Ugyanakkor a bank esélyei: 1/36 + 2/36 + 1/36 = 4/36

Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy az esetek egyharmadában (12/36) dönt az első dobás. A második (és minden további) gurításnál a dobó esélyei attól függenek, hogy az első dobásnál milyen értéket ért el. Az "utánjátszásnál" az esélyei 3/36-tól 5/36-ig terjedhetnek s az átlagos nyerési esélye 4/36. A banknak, mivel számára a hetes a nyertes szám, az esélye 6/36. A további dobásoknál sem változik az esély. Figyelembe véve, hogy az esetek egyharmadában az első, kétharmadában a második, vagy annál magasabb sorszámú dobás dönt, a dobó nyerési esélye 48,888... , ugyanakkor a banké 51,111... százalék. Megállapítható tehát, hogy a Craps eléggé kiegyenlített esélyű játék, bár a bank egy "hangyányival" jobb sanszokkal indul.

A számítógépes játékban 100 Font birtokában ülünk le játszani, legalábbis virtuálisan. Először meg kell adni, mennyi pénzt szeretnénk feltenni a következő játékra (HOW MUCH DO YOU WAGER ON THIS ROUND?), majd tetszőleges billentyű megnyomásával dobhatunk. Az első dobás után folyamatosan láthatjuk, mennyi volt az (YOUR POINT IS x). A játék végeztével (nyertünk vagy vesztettünk) program megkérdezi, kívánunk-e újabb fordulót játszani. Amennyiben elfogyott minden pénzünk, csak aziránt érdeklődik, kívánunk-e újra játszani?
A program teljes egészében BASIC-ben lett megírva, de ettől függetlenül a kivitelezésre nem lehet panasz, igaz a grafika csak "jelképes", ehhez a játékhoz éppen elég.