2020 - Tuxedo Games

ügyességi

Spectrum (48k)

A Lander-játékok népszerűsége egyidős a személyi számítógépekkel. Valami miatt már egy közepesen kivitelezett ilyen játék is meglehetősen addiktívan hat a legtöbb játékosra. (Van olyan Comodore-64-es, aki nem ismerné a Space Taxi-t?) A nem túl bonyolult játékmenetet persze könnyű volt továbbgondolni, különböző feladatokkal kiegészíteni (mint Spectrom-on a Thrust).
A legkézenfekvőbb körítés - mint esetünkben is - valamilyen mentőosztag szerepébe bújtatni a játékost: összesen harminc űrhajóst kell megmentenünk "szorult" (a szó valamennyi értelmében...) helyzetéből. Mindegyik bajbajutott egy-egy barlangban(?) várja a segítséget, akik egészen hajmeresztő helyekre tudtak eljutni. A mentés annyiból áll, hogy a sárga platformról felszállva eljussunk a kék platformon veszteglő űrhajóhoz. Ha ott leszállunk, az űrhajós beszáll hozzánk és már "csak" vissza kell jutni a sárga platformhoz, és arra leszállni. Útközben az itt-ott fellelhető "közbenső" zöld platformokon "megpihenhetünk". Egyik-másik embertársunk azonban lenyűgöző fantáziáról tesz tanúbizonyságot: "sikerült" valamilyen kapu mögé beszorulnia, amit persze gondosan magára is zár (a kulcsot meg elhajította)... Ilyen esetben előbb a kaput nyitó kulcsot kell először megszereznünk.
Minden barlang egy-négy képernyőnyi területből áll. Bárminek nekikoccanunk - a platformokon és néhány, a játéktérbe "belógó", de a háttérhez tartozó lámpa, lánc kivételével - felrobbanunk, egy életünk elvesztése árán indulhatunk újra a sárga platformtról. Könnyebség viszont, hogy a platformokra bármilyen sebességgel ráhuppanhatunk, és a vízszintes sebességet sem kell nullára csökkentenünk talajérintés előtt. Időbeli korlátozás nincs, ami egy ilyen típusú játék esetén fölöttébb kímélően hathat az idegrendszerünkre... Üzemanyagunk viszont véges! A jobb alsó sarokban a FUEL feliratú kijelző figyelemmel kísérésével borzolhatjuk hajszálainkat. Szerencsére az üzemanyag általában bőségesen elegendő, sőt néhány pályán még pótolhatjuk is a - valamely zöld platformon elhelyezett - zöld benzineskanna megszerzésével. (A kötözködés kedvéért: és oxidálószert nem kapunk?!)
A harminc barlang három különféle világban található, azaz minden 10 szint után változik a látványvilág. Egy valami azonban közös mind a három világban: a gravitáció meglehetősen nagy (inkább a földihez hasonló, mintsem mondjuk a holdi 1/6 g-hez...), igen finom mozdulatokkal tudjuk csak kordában tartani picinyke űrkompunkat. A kezelhetőséget ennek ellenére csak dicsérni lehet: járművünk könnyen irányítható, kezes szerkezet. Az első szintek bőséges sikerélménnyel jutalmaznak, aztán a járatok egyre szűkebbek lesznek, és megjelennek a mozgó akadályok... Nehéz elképzelni, hogy a korabeli botkormányokkal, vagy a 48K-s Spectrum gumibillentyűivel, kellően pontosan lehetne navigálni. A program szerencsére nem szívatja a játékost, hiszen alapból is 15 életünk van, de emellett a jutalom életet (1up jelzésű kocka) is bőségesen osztogatja. Sőt, ha életvesztés miatt újraindul a szint, a jutaloméletet is újra kirakja a program.
A programot tehát csak dicsérni lehet: szép grafika, funkcionális 48K-s hangok, élvezetes játékmenet!

Irányítás:
Választhatunk KERMPSTON, SINCLAIR botkormány-illesztőt, vagy billentyűzetet (O - balra, - P jobbra, Q, SPACE - tolóerő).

Térkép