Chickin Chase

1985 - Firebird

ügyességi

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és Program 2.

Spectrum (48k)

Enterprise

Humoros, ötletes játék, amelyben egy tyúkól mindennapjaival ismerkedhetünk meg, valamint megtudhatjuk, hogy a férfiak miért élnek rövidebb ideig mint a nők...
A program demóval indul, de egy tetszőleges billentyű megnyomásával juthatunk a menübe. Az 1-es billentyűvel definiálhatjuk a vezérlőbillentyűket (amely lehet Cursor és Sinclair botkormány is) . A játék a 0 megnyomására indul.
Egy tyúkólban vagyunk, és kakasként játsszuk a játékot. Elő kell segítenünk a kotlós tojásrakását, illetve a tojások védelmét. Az alul középen látható függöny mögött ül a kotlós. Először is be kell menni hozzá, és áldott állapotba hozva (amit fent egy szív alakú jel megjelenése és hang is kísér) biztosítanunk kell a tojásutánpótlást. Minél tovább tartózkodunk bent a kotlósnál, annál több jel jelenik meg, így fokozhatjuk a tojástermelést. (Ahány jel, annyi tojást fog a tyúk lerakni.) Ki kell jönnünk majd védeni kell az ólat a különféle állatoktól. A kotlós eközben kijön, és a két polc valamelyikén tojik egy tojást. Minden tojásból egy idő után kikel a csibe, és visszaszalad a kotlóshoz. Vigyáznunk kel, mert sündisznók, kígyók, macskák ellophatják a tojásokat, mivel ez kedvenc csemegéjük. Ha nem megyünk be a kotlóshoz, ellátja a bajunkat. A cél az, hogy mindig legyen LEGALÁBB egy tojás a polcon, illetve minél többet sikerüljön megvédeni. A kakas apai tevékenysége közben fárad, és lassabban mozog. Energiát a földből kikukkantó kukacok felkapásával és megevésével szerezhetünk Ezeket elég nehéz pontosan eltalálni, mivel rövid időre bújnak csak elő. Nagyon fontos, hogy folyamatosan együnk, mert különben annyira lelassulunk, hogy még a kukacokat sem tudjuk elkapni!
Az állatokat úgy kergethetjük el, hogy beléjük csípünk (ezt hangjelzés is kíséri), és ezután már nem jelentenek veszélyt a tojásokra: tempósan kimasíroznak az ólból. A képernyő alján jobb oldalon életeink száma látható, bal oldalon pontszámunkat követhetjük nyomon.
A játék közben megy az idő (pontszámunk az eltelt idő függvényében gyarapodik), és a három élet elvesztése utáni elért eredményünk szerint kerülhetünk be a "nagy kakasok" közé.

A játékot csak billentyűzettel irányíthatjuk, de azt viszont tetszőlegesen definiálhatjuk. A SPACE billentyűt elfogadja a program definiálásnál, de játék közben nem működik!
CAPS SHIFT + SPACE - játék megszakítása.
Egy trükköt is elrejtettek a programozók: ha felváltva gyorsan nyomogatjuk a T-t és a P-t, akkor megjelenik a készítők neve (és egyben kilép a főmenübe).

Az Enterprise átirat Zozosoft munkája. Billentyűzet definiálásnál lehet a joystickokat is használni, az alap: Internal+ALT. Ki lett javítva a SPACE figyelés. RESET-nél szokásos módon elmenti a high score-t, kivéve ha örökéletes módban játszottunk. 64K-s gépeken nem működik a RESET-re való szabályos kilépés, ezért a STOP gombbal is ki lehet lépni a programból. Spectrumos módra bal Shift+SPACE kombinációval kiléphetünk a játékból a menübe.

Örökélet: POKE 24334,182