Chessboard Attack

2011 - Leszek Chmielewski Daniel

logikai

Spectrum (48k/128k)

A történet szerint a jövőbeli űrutazások alkalmával oly népszerű logikai játékot első verzióját próbálhatjuk ki Spectrumon. A játék az Aknakereső és a Sakk ötvözete: egy sakktáblán lépkedhetünk egy Királlyal, aki a tábla jobb alsó sarkából (a h1 mezőről) indul. A tábla többi mezője kezdetben le van takarva, alatta viszont az ellenfél bábui vannak elrejtve. A bábuk véletlenszerűen vannak elrejtve, egy dolog biztos csak: a legalsó sorban nincs figura. Feladatunk a tábla teljes felderítése, az ellenfél össze bábujának levétele, meghatározott időn belül.
Ahogy a királlyal lépkedünk, a jobb felső sarokban (ATTACKED mező) a program kiírja, milyen bábuk ütésében állunk (azaz milyen bábuk adnak nekünk sakkot, eltekintve attól, hogy az ellenfél királya a valóságban nem tudna sakkot adni a másik irálynak). Ha sejtjük, hol rejtőzik egy bábu, nyomjuk meg a tűz gombot. A megjelenő lila kurzort vigyük a gyanús mezőre, majd ismét nyomjuk meg a tűz gombot. (Ha mégsem akarunk tippelni, vigyük vissza a királyunkra a kurzort, majd ismét tűz.) Ha a mező alatt valóban volt bábu, a program villogva megmutatja nekünk, majd leveszi a tábláról. Ha rosszul tippeltünk (vagyis a mező üres), a takarást akkor is leveszi a program. Kezdetben öt életünk van. Ezek közül elvesztünk egyet, ha az ellenfél egy bábujára lépünk, vagy rosszul tippelünk egy bábu helyére. Ha letelik az idő, vége a játéknak. Játék közben a PIECES számláló jelzi, a még táblán lévő ellenséges figurák számát.
A menüben három nehézségi szintet (LEVEL) választhatunk : könnyű fokozatban 10, normál fokozatban 5, nehéz fokozatban 2 percünk van a feladat megoldására. Beállíthatjuk a bábuk számát is (PIECES): 16 bábu (ONE SET) a sakk szabályai szerint, vagy 32 figura (TWO SETS, azaz mindenből kétszer annyi) legyen a táblán. Választhatunk továbbá AY zenét és/vagy 48K-s hangokat.

Irányítás:
Billentyűzetet (O, P, Q, A, M), vagy SINCLAIR, KEMPSTON botkormány illesztőt választhatunk. A billentyűzetet szabadon átdefiniálhatjuk.