Chess

1983 - Sinclair Research Ltd.

sakk

Spectrum (48k)

A Sinclair Reserach Ltd. nem fáradozott saját sakkprogram elkészítésével, a játék a Mikro-Gen szellemi terméke, de őket a Psionnal szoros kapcsolat fűzte össze a ZX81-es időkből, amikor a Psion adta ki programjaik egy részét, így a Chess-t is párhuzamosan a Micro Gen-nel. A Mikro-Gen verzió egy hónappal később jött ki, némileg átdolgozva, Masterchess címen. (A gép üzeneteiben benne is maradt a Masterchess felirat).
A külsőben az egyetlen különbség a felső sor, melyben megjelent az óra. Ez ugyan méri a gondolkodási időnket, de időlimitet nem lehet beállítani. A program kezelésében nem történt változás, a Masterchess-ről írtak maradéktalanul érvényesek erre a programra is.
Sajnos a program "tudásán" sem csiszoltak, ugyanazzal a szegényes megnyitáselméleti adatbázissal rendelkezik mindkét program, és hosszas gondolkodás után ugyanolyan ökörségeket tud ez is lépni. A felső képen látható álláshoz (az egyik leggyakoribb megnyitásban, 2 (!) lépés után már "saját kútfőből" kellene lépnie a programnak. Az 5. fokozatban több, mint 2 perces gondolkozás után "szülte meg" a gép a 3. lépését, melyhez talán nem szükséges kommentár...
1982-1983-ban a sakkprogramok nagyon népszerűek voltak, több sakkjáték mellett a Chess is többször bekerült az eladási TOP10-be. A játék a Computer & Video Games magazin Golden Joystick Awards díjátadóján 1983 legjobb stratégiai játékai között negyedik lett.

Akik Spectrumon szeretnének sakkozni, azoknak inkább a Colossus 4 Chess, vagy a Cyrus 2 Chess programokat javaslom!