Butch - Hard Guy

1987 - Advance Software

akció

Spectrum (48k)

A Rambo-film alapján készült program sikere ösztönözhette a Butch - Hardguy íróit is, hogy a hasoncímű filmből számítógépes játékot alkossanak. A játék egy szigeten játszódik, ahol a játékosnak a ketrecben fogva tartott bajtársait kell kiszabadítani. A foglyokat robotok őrzik, amelyekkel puszta kézzel kell megküzdenünk (kézzel-lábbal). Nem mindegy, hogy a robotokat hol találjuk el: ha középen akkor csak bizonyos időre pottyannak a földre, ha fejen akkor viszont távozni kell a közelükből, mert másodperceken belül felrobbannak. A rabokat úgy tudjuk kiszabadítani, ha egy jól irányzott ütéssel összetörjük a ketrecüket. A kiszabadított rabok elindulnak a helikopter felé (a képernyő jobb alsó sarka felé), de ha egy rab egy robottal találkozik, visszakerül a ketrecbe. Ilyenkor újra szét kell törnünk a ketrecét. Nemcsak kiszabadított rabtársaink, mi sem érintkezhetünk a robotokkal, mivel ez egy életünk azonnali elvesztését eredményezi. A játék tipikus platform-játék: platformokon felugrálva kell a ketrecekig eljutni. Minden nehézségi szint egy képernyőből áll. Az irányítás a következőképpen alakul:

tűz - ütés
balra - jobbra - séta balra - jobbra
tűz + balra-jobbra - rúgás az adott irányba
fel - ugrás
fel + tűz - dupla magas ugrás

Az ugrással a robotokat lehet átugorni (nagyon nehéz!), míg a dupla ugrással tudunk felugorni a felettünk lévő platóra. Az ütéstől kábulnak el a robotok, a rúgástól jobb létre szenderülnek. A robotok sajnos soha nem fogynak el: a felső sarkokból mindig újak érkeznek a képernyőre, és alul hagyják el a játékteret.
A játékban összesen 20 veszélyes küldetést kell teljesítenünk, ami örökélet nélkül komoly gondot fog okozni... Szórakoztató és izgalmas -ugyanakkor nagyon nehéz- akciójáték, méltó utódja a RAMBO-nak és a GREEN BERET-nek.

Örökélet:
POKE 35392,0; POKE 23624,0