Blade Alley

1983 - PSS

akció

Forrás:
Sinclair Spectrum Játék és Program

Spectrum (48k)

Enterprise

3 dimenziós űrrepülős arcade játék. A program 1983-nam készült, ennek megfelelően csodát nem kell várni tőle,
Betöltés után el kell döntenünk, hogy billentyűzettel (tűz gomb), vagy J megnyomására KEMPSTON Joystickkal szeretnénk-e játszani. A billentyű kiosztás a következő:

  • emelkedés - felső sor (1, 2, 3...)
  • süllyedés - harmadik sor (A, S, D...)
  • balra - második sor fele (Q, W, E, R, T)
  • jobbra - második sor másik fele (Y, U, I, O, P)
  • tűz - alsó sor (CAPS SHIFT, Z, X...)

Ha nem nyúlunk a billentyűzethez, demo-t mutat a gép. Bemutatja mind a hat nehézségi fokozatot. Űrrepülőnkkel egy árokban kell repülni (hmmm... honnan ismerős ez?), a szemből érkező ellenfeleket kell lellőnünk. A játék célja folyamatos előrehaladással minél több pont szerzése. Úrhajónkkal nem ütközhetünk sem a falnak, sem más űrhajónak, ezért a manőverért egy életünkkel fizetünk.
A gép az alsó két sorban jelzi a pontszámot, az elpusztítandó csészealjak számát, s az életünket. Jobb oldalt alul a legmagasabb pontszám érték látható, csak 10000 felett iratkozhatunk fel a pontszámtáblára. 4 élettel indul a játék, evvel kell gazdálkodnunk mind a 6 pályán. Ha a joystick üzemmódot választjuk, a K billentyűvel térhetünk vissza a billentyű vezérlésre.
Az egyre nehezedő pályákon el kell pusztítani a különböző ellenséges objektumokat. A képernyőn alul látható elpusztítandó csészealjak értéke csak az ovális alakú csészealjak megsemmisítésekor csökken eggyel! Ekkor 50 pont adóik a pontszámhoz. Az egyéb repülő és ugráló ellenségek akadályoznák ténykedésünket, ezeket kerülgetni vagy lőni kell. Egy ilyen objektum megsemmisítése 30 pontot eredményez. Ha egy pályát teljesítünk, 2000 pontot kapunk. A játék közben a különböző falaknak sem ütközhetünk, mert életet vesztünk. Ahhoz, hogy a követkenő pályára lépjünk az összes jelzett csészealjat meg kell semmisíteni.
Sajnos dolgunkat nehezíti, hogy nincs célkereszt, így -a térbeli ábrázolásnak köszönhetően- elég nehéz a célzás, amelyben minimálisan segít, ha figyelünk az űrhajónk árnyékára, amiből magasságunkra következtethetünk.
Ha az életünk elfogy, megkapjuk a játékról az értékelést, a pontszámunk alapján. Ezek lehetnek: - ADMIRÁLIS, PARANCSNOK, SZÁZADOS, HADNAGY, ELSŐ PILÓTA, KADÉT.

Örökélet: POKE 58201,0