The Birds And The Bees

1983 - Bug-Byte Software Ltd.

akció

Spectrum (48k)

Enterprise

 

Egy méhecske mindennapjaiba csöppenünk bele ebben az egyszerű, de aranyos játékban. Mint tudjuk, a méhek napjai munkával telnek, virágról-virágra szállva nektárt gyűjtenek egész nyáron. A kaptár egy hatalmas réten áll, ahol sok-sok virág várja a beporzást, azonban egy ilyen barátságosnak tűnő kert is számtalan veszélyt rejt egy méhkas. A játék elején a kaptár mellett kezdjük a feladatot, innen jobbra repülve találhatjuk a virágokkal teli kertet (balra nem tudunk repülni). Nincs más dolgunk, mint a virágokat megérintve összegyűjtsük a megfelelő mennyiségű nektárt, majd visszarepüljünk fele a méhkashoz. A játéktér alatti vízszintes sáv (NC) jelzi, mennyi nektárt gyűjtöttünk magunkba. A feladat teljesítéséhez egy "mézgyomornyi" nektárt kell gyűjtenünk, de ezt több adagban is eljuttathatjuk a kashoz. Ezt azért is érdemes megfontolni, mert minél több nektárt gyűjtöttünk magunkhoz, annál lassabban tudunk repülni!
Feladatunkat kezdetben csak madarak nehezítik, melyekből kétfélével találkozhatunk: a kék madár (eleinte) ügyet sem vet ránk, csak ki kell kerülnünk. A fekete madarak rámenősebbek, ők célirányosan kergetnek minket, ha lassúak vagyunk, és utolérnének, hirtelen irányváltásokkal lerázhatjuk őket. A nehezebb szinteken egyre több ellenség kerget minket:
A második szinten egy százlábú is beköltözik a kertbe, aki fel-alá mászkál, könnyen kikerülhetjük. A harmadik szinttől húsevő- és egyéb vadvirágok is megjelennek a kertben (ezek másképp néznek ki), ezekből inkább ne próbáljunk nektárt gyűjteni. Továbbá pókhálókat is kerülgetnünk kell. Az ötödik szinttől egy medve (!) is beszabadul a kertbe. A maci persze messziről kiszagolja a mézet, és elindul a méhkas irányába. Ez egy fajta időlimitet jelent: a feladatot teljesítenünk kell, mielőtt a maci eléri a méhkast. Amikor azt hisszük, hogy a minket kergető vadállatok hadát már nem lehet fokozni, egy darázs is csatlakozik a mezőnyhöz, aki hasonlóan fordulékony mint mi... A lila repülő, ami Bug-Byte reklámot húz maga után, és a felhők szerencsére ártalmatlanok ránk.
Ha nagyon nehezek vagyunk a sok nektártól, és nagyon bekerítene minket, a tűz gombbal el tudjuk szórni a nálunk lévő nektárt, így visszanyerjük gyorsaságunkat, de a nektárt újra össze kell gyűjteni (ha van még elegendő virág!). A tájékozódást a játékképernyő alatti "radar" segíti, ezen csak az ellenségek vannak jelezve. Megjegyzendő, hogy ha elveszítjük egy életünket, elölről kell kezdenünk a szintet, így az örökélet nem csodaszer...

Irányítás:
A játékot irányíthatjuk billentyűzettel (I - balra, P - jobbra, Q - fel, Z - le, B, N, M, SPACE - tűz), vagy KEMPSTON, CURSOR botkormányillesztővel.
CAPS SHIFT + SPACE (BREAK) - háték megszakítása, H - játék szüneteltetése (S - játék folytatása).

Az ENTERPRISE verziót tetszőleges botkormánnyal irányíthatjuk. HOLD - játék szüneteltetése (folytatás: ENTER), STOP - játék megszakítása. A játékot tetszőleges funkcióbillentyű megnyomásával indíthatjuk.
István konverziója EXOS kompatibilis, de sajnos Ep64-en lassú. Betöltés után viszont kérhetünk csalásokat:
F1 - örökélet,
F2 - sérthetetlenség,
F3 - 9 élettel kezdünk.

Örökélet: POKE 37230,0