Bedlam

1983 - AWA Software

ügyességi

Spectrum (16k)

Csapdába estünk a Bovryll bolygón, ahol morcos szörnyek kergetik az eltéved űrhajósokat, pusztán passzióból. A túlélés titka az idegenek megsemmisítése. Foton fegyverünk szerencsére igen impozáns tűzgyorsasággal rendelkezik, és attól sem kell tartanunk, hogy kifogy belőle a szufla. Nem mondhatnánk, hogy a játék egyedi ötlet, de sajnos azt sem, hogy túl változatos lenne: A játék során végig ugyanabban a labirintusban kergetőzünk a szörnyekkel. A szörnyek hullámokban támadnak: mi a bal alsó sarokból indulunk, a tíz szörny felülről indul, melyek célirányosan próbálnak támadni minket. Ahogy egyre kevesebb szörny van életben, gyorsul a tempó. Ha egy teljes köteléket megsemmisítettünk, kezdődik elölről a "móka". A támadó kötelékhez néha csatlakoznak fehér csészealjak is, amik a "főgonosz szerepét" töltik be. Ha tíz ilyet megsemmisítünk, jutalom életet kapunk. Nehezebb szinteken akkor se csodálkozzunk, ha visszalőnek...!
Talán mondani sem kell, hogy boldog végkifejletre ne is számítsunk (gondolok itt valami mentőűrhajó megérkezésére, tűzijátékra, stb.), a játék az utolsó életünk elvesztéséig tart. "Igazi" 1983-as arcade, beleérve azt a pár "földöntúli" hangot, ami kiszűrődik játék közben a számítógépből...

Irányítás: Billentyűzet (Q - fel, Z - le, I - balra, P - jobbra, O - tűz)
A menüben a 'K' megnyomása után szabadon definiálhatjuk a billentyűzetet,a játékot az 1-3 billentyűk megnyomásával indíthatjuk, a kívánt nehézségi szinttől függően.
Sajnos az irányítás rendkívül elfuserált: ha megnyomunk egy iránybillentyűt először csak arra fordulunk, ekkor el kell engedni a billentyűt és ismét megnyomni, hogy tényleg el is induljunk az adott irányba.
Megjegyzendő: a feltört verzióban a betöltés végeztével is villog a "PLEASE WAIT" felirat. Ne hallgassunk a tanácsra, nyugodtan nyomjunk meg egy billentyűt!