Bean Brothers

2018 - Stonechat Productions

ügyességi

Spectrum (128k)

Baz és Boz, a testvérpár csapdába esett! Feladatuk mindössze annyi, hogy elérjék a kijáratot, miközben elkerülik a csapdákat, kikerülik az ellenfeleiket. Ezer veszély közepette azonban külön-külön semmi esélyük, össze kell működniük, hogy mindketten elérjék a kijáratot jelentő kék mezőt. 20 nehézségi szinten kell keresztülvezetnünk főhőseinket. A mozgó ellenfeleken kívül is számos "berendezési tárgyat" találunk a termekben:

  • Kijárat: kék mező. Ide kell mindkét főhőst eljuttatni.
  • Sárga kapcsolók: a fehér lakattal jelölt ajtókat nyitják-csukják.
  • Földből kiálló karók. Rendszeres időközönként előbújnak, felnyársalva a figyelmetlen játékosokat.
  • "Rendes" karók: Általában valamilyen gödör alján lesik áldozataikat.
  • Sárga, piros nyíllal jelölt futószalag: a nyíl irányába szállítja a rajta állókat.
  • Szétmálló platók.

A két szereplőt felváltva irányíthatjuk, egy gombnyomással válthatunk közöttük. Baz és Boz egymás fejére állva elérhetnek olyan helyeket is, ahova egyedül nem érnének fel. Nem csak így kell segíteniük egymást: a kapcsolók használatát is össze kell hangolniuk.
A két játékos kooperációja nem új ötlet. Az 1986-os Goonies talán a legismertebb ilyen játék. Ott azonban a logikai fejtörőkön van a fő hangsúly, míg itt inkább az ügyességi elemek felé tolódik a mérleg nyelve. Mert a játék bizony nehéz. A kapcsolók működését viszonylag könnyen ki lehet ismerni, de a nehezebb szinteken már nincsenek "biztonságos" helyek, ahol lehet "parkoltatni" valamelyik szereplőt... Szerencsére a játékban nincs időlimit, és gyakorlatilag örökélettel játszunk, hisz a program csak azt számolja, hány életet használtunk fel. Még így is kemény dió lesz némelyik pálya.

Irányítás:
Főhőseinket billentyűzettel (O - balra, P - jobbra, Z - ugrás, SPACE - váltás a szereplők között, H - játék szüneteltetése / megszakítása),
vagy SINCLAIR, KEMPSTON botkormány-illesztővel irányíthatjuk.
A billentyűzet szabadon definiálható.

Térkép