Beamrider

1984 - Activision

űrhajós, lövöldözős

Spectrum (48k)

 

Az Activision programja igazából semmi extrát nem tartogat a játszani vágyóknak: mindenféle történet nélkül lövöldözhetünk napkeltétől napnyugtáig. A korabeli szaksajtó sem volt tőle elragadtatva, mégis klasszikus vált belőle. Ebben talán szerepe volt annak is, hogy Spectrum mellett C64-re, MSX-re és a 8 bites Atari gépekre is megjelent. És amúgy tényleg a játszhatóbb darabok közé tartozik.
A Földet védelmező pajzs mentén kell egy sárga űrhajóval aprítanunk az idegen csészealjakat. A pajzs felületét térrácsok szabdalják, űrhajónk és a támadó csészealjak mozgása kötött: csak a rácsrendszer függőleges szálain tudtunk jobbra-balra ugrálni illetve lőni a horizont felől (szintén e szálak mentén) közeledő idegeneket. Persze az idegenek se restek lövöldözni eközben.
Idegen űrhajóból többféle is van:

  • A leggyakrabban a fehér csészealjakkal fogunk hadakozni, melyek egyetlen lövéssel megsemmisíthetők lézerfegyverünkkel.
  • A képen keresztben átkúszó sárga űrhajót szintén egy lövéssel megsemmisíthetjük.
  • A zöld, piros űrhajók és a szemből érkező piros meteorok ellen azonban lézerfegyverünk hatástalan, ellenük spéci fegyvert kell bevetnünk: a rakétát.
  • A kék űrhajó különleges: egyenesen közeledik felénk, ha eléri a képernyő alját ott "leparkol" egy rövid időre. Ez elég kellemetlen, mer elállja az utunkat. Megsemmisíteni ezeket sem tudjuk (csak rakétával), de ha eltaláljuk, mielőtt eléri a képernyő alját, inkább "meggondolja magát" és távozik.
  • A szintén zöld színű elhárítórakéták ellen szintén csak a torpedó hatásos.

Minden szektorban (nehézségi szinten) 15 fehér csészealjat kell megsemmisíteni (a bal felső sarokban látható számláló azt jelzi, hány ellenséget kell még megsemmisítenünk). Ha sikerrel járnunk, a horizont felett, keresztben átúszó nagydarab űrhajót is megsemmisíthetjük némi jutalompontért cserébe. Ez ellen természetesen csak a torpedó hatásos, már csak azért is, mert ennek nagyobb a hatótávolsága, mint a lézerfegyverünknek. Mivel torpedóból minden nehézségi szintre mindössze három darabot kapunk, ezeket érdemes a nagydarab űrhajó ellen tartogatni.
A szemből érkező sárga űrhajó szimbólumokat viszont nem szabad szétlőni, ha ezeket felvesszük, jutalom életet kapunk (szintenként mindössze csak egyet). Ha azonban szétlőjük ezeket, csak űrszemét marad utána. A szintek végén az életek számának függvényében kapunk jutalom pontokat. Nehezebb szinten persze egyre többféle űrhajó keseríti egyszerre az életünket (minden második szinten újabb űrhajó csatlakozik a támadókhoz) és a tumultus is egyre nagyobb a képernyőn...

Irányítás:
A menüben billentyűzetet (O - balra, P - jobbra, Z - tűz, 2 - rakéta), SINCLAIR, KEMPSTON, vagy CURSOR botkormány illesztőt választhatunk. Ezt követően a játékosok számát állíthatjuk be 1 és 4 között, majd a nehézségi szintet, mely azt határozza meg, hányadik zónában kezdünk: 1., 5., vagy 10. zónában).
A játékot az ENER megnyomásával indíthatjuk, majd minden szintet a 'le' (billentyűzettel játszva: ENTER) megnyomásával indíthatjuk.

Örökélet: POKE 51009,0
Végtelen rakéta: POKE 51358,0