Beach Buggy Simulator

1988 - Silverbird Software Ltd.

ügyességi

Spectrum (48k)

 

A címben szereplő "szimulátor" titulus ugyan erős túlzás, de azért nem valószínű, hogy csalódás érte a korabeli vásárlókat, akik igen kedvezőnek mondható áron (1.99 Font) vásárolhatták meg a programot (hát még azok, akik lemásolták...). A készítőket tagadhatatlanul a Codemasters ATV Simulator című programja inspirálta, művüket némi harci jelleggel fűszerezték, csak hogy a tűz gombot is nyomogathassuk.
Egy homokfutóval (ami inkább terepjárónak néz ki) kell úttalan utakon jobbra felé haladva eljutni a célig, meghatározott időn belül. Járművünk a legmostohább terepviszonyokat is képes leküzdetni, de a színes akadályokat (piros tűz, kék szikla) át kell ugornunk. Járművünkkel gyorsítani lassítani is tudunk (meg is tudunk állni) akár ugratás közben, a levegőben is! Sajnos fedélzeti fegyverünket csak a szemből érkező helikopterek ellen tudjuk használni (előre-felfelé tudunk lőni), az akadályok megsemmisítésére nem. Figyeljünk, hogy a helikopterek bombát szórnak, ami a talajt elérve felrobban és tűzet hagy maga után. A harmadik szinttől repülő kígyók (?) is csatlakoznak a gátló tényezőkhöz, amit elég nehéz átugorni, é s legrosszabb helyeken jelennek meg. Ha akadályba ütközünk, járművünk összetörik, de pár másodperc elteltével folytathatjuk ámokfutásunkat. A bal alsó sarokban látható sávon tudjuk lemérni, milyen messze vagyunk még a céltól, hátralévő időnket a jobb alsó sarokban láthatjuk (TIME). Ha elfogy az időnk a cél elérése előtt, vége a játéknak. A program életeinket nem számolja, a kocsit akárhányszor összetörhetjük, csak az idő számít! A cél elérésekor megmaradt időnkért jutalompontot kapunk.
Nem csak az akadályokra kell figyelnünk, hanem az üzemanyagunkra is (FUEL), ami meglepő módon akkor is fogy, ha lövünk. Üzemanyag nélkül, járművünk csak minimális sebességgel tud haladni, nem tudunk gyorsítani (és lőni sem!). A piros, FUEL feliratú tartályok felvételévek tudjuk üzemanyagtankunkat teletölteni. Az üzemanyagtartályok felvétele sok gondot nem szokott okozni, de arra vigyázzunk, nehogy túl nagy sebességgel átugorjunk felette, hisz visszafordulni nem tudunk, üzemanyag nélkül biztos nem jutunk el a célig (az idő nagyon szoros). Egyébként sem jó taktika túl gyorsan menni, autónk meglepő sebességre képes gyorsulni, célszerűbb inkább úgy megválasztani a sebességet, hogy tudjunk reagálni a megjelenő akadályokra.
Nem rossz ötlet a program, csak hagyhatna több sikerélményt a játékosnak...

A játékot akár ketten is játszhatjuk (felváltva), billentyűzettel, vagy SINCLAIR, KEMPSTON botkormány-illesztővel. A billentyűzet szabadon definiálható.

Végtelen idő: POKE 51065,0; POKE 51780,195