Bangers & Mash

1992 - Alternative Software Ltd.

akció, mászkálós

Spectrum (128k)

Bangers és Mash két bajkeverő csimpánz, kik egy 1989-ben bemutatott 24 részes, angol rajzfilmsorozat főszereplői. A dzsungel mélyén, egy fa tetejére épített házban laknak, melynek még postacíme is van: Nr. 3. Tree Street.
A játékban Bangerst irányítjuk, akinek a környéken fellelhető összes gyümölcsöt meg kell szereznie és hazavinni ebédre. (Mash csak passzív szereplőként lesz jelen a játékban.) Mivel a játék kezdetén a földön, a fa tövében kóricálunk, leginkább függőlegesen kell felfelé másznunk a fák törzse mentén. Ennek némileg ellentmond, hogy a játék elején balra elindulva - meglepő módon - egy temetőbe jutunk, ahol időnként egy-egy csontváz ugrik elő a sírokból. Célszerű erre kezdenünk a beszerző körutat, ugyanis ezután fel kell másznunk a fa tetejéig. A temetőben, az út végén rögtön túleshetünk egy elég nehéz részen: feltűnő-eltűnő platókon kell felfelé ugrálnunk.
A játék két nehézségi szintből áll. Feladatunk tehát az összes fellelhető gyümölcs megszerzése, a drágaköveket pedig további pontokért gyűjthetjük be (ha elérjük a 10000 pontot jutalom életet kapunk!). A bal alsó sarokban folyamatosan láthatjuk, mennyi gyümölcsöt kell még összegyűjtenünk. Ténykedésünk közben sündisznókkal, katicabogarakkal, húsevő növényekkel, szellemekkel, boszorkányokkal, a temetőben csontvázakkal találkozhatunk, akikkel kerülnünk kell a találkozást. Védekezhetünk is ellenük: korlátlan mennyiségben tudunk sárgalacsinokat hajigálni, impozáns "tűzgyorsasággal". A katicabogarakat, sündisznókat egy találattal elhessegethetjük, de a szellem és a boszorkány jobban "állja a sarat". A húsevő virágot viszont ki kell kerülni.Valószínűleg mindenki a szellemeket fogja a legjobban utálni, akik felülről rontanak ránk, és általában a lendületes felfelé ugrándozás közepette pottyannak a nyakunkba...
Néhány helyen gyorsan kinövő, majd elhervadó virágokra lelünk, melyek különböző színben pompáznak, ha hozzájuk érünk, annak meglepő hatása lehet:

  • világoskék: rövid időre megfordítja az irányítást,
  • fehér: jutalompont (+200),
  • lila: jutalompont (+500),
  • piros: -1 élet, nem szabad megérinteni!

Miután megszereztük az összes gyümölcsöt a fa legtetejére mászva belekapaszkodhatunk egy lufiba, mellyel átlebeghetünk a második nehézségi szintre. Itt tovább bonyolódik a helyzet: leszakadó függőhidak, méhkaptárok nehezítik dolgunkat. A legnagyobb figyelmet azonban azok a piros almák igénylik, melyekbe már valaki beleharapott, ugyanis ezeket ki kell kerülnünk! Persze ezek az almák mindig a legrosszabb helyen vannak. Ha a második szinten is begyűjtöttük az összes gyümölcsöt, ismét a fa tetején kapaszkodhatunk bele egy újabb lufiba, ami már az otthonunkhoz repít minket.

Felfelé haladva mindig figyelnünk kell, hol vannak a gyümölcsök, mert egy részüket csak úgy tudjuk felvenni, ha felülről ugrunk rájuk. Szerencsére esés közben tudjuk magunkat irányítani és bármilyen magasból leeshetünk, csak ne egy húsevő növényen (illetve a második szinten méhkaptáron, romlott piros almán) landoljunk. Bár a játék elsősorban a fiatalabb korosztálynak készült, sok gyakorlást igényel. Mindent összevetve nagyon szép és jó platformjáték, érdemes kipróbálni!

Irányítás:
Főhősünket billentyűzettel (ENTER - tűz, L - ugrás, Z - balra, X - jobbra) vagy KEMPSTON, SINCLAIR illesztőbe dugott botkormánnyal tudjuk irányítani. Menü nincs, a játékot a 'tűz' megnyomásával indíthatjuk.

Örökélet: POKE 39713,195

Térkép