Atom Ant

1990 - Hi-Tec Software Ltd.

Akció

Spectrum (128k)

Enterprise

 

 

Atom Ant (magyar címen Atom Anti) 1965-ben született a Hanna-Barbera rajzfilmstúdióban. Anti egy tölgyfa alatt él Antville (magyarul Hangyafalva) városában. Ereje forrása egy laborbaleset, de pontos mibenlétét azon kívül, hogy atomi természetű volt, nem tudni. Anti főállású, elkötelezett szuperhős. Rejtekhelyén a kor legmodernebb számítógépeit, labort és más hasonló felszerelést tart. A high-tech eszközök mellett egy mini edzőtermet is berendezett magának ahol olyan súlyzókat emelget, amik saját méretének többszörösei. A képességei a repülésre, a szupersebességre és csodálatos erőre terjednek ki. Gyakran lép vele kapcsolatba a rendőrség és kéri a hős segítségét, ha megoldhatatlan bűnügyet talált. Szuperhősviselete igen dögös: lila harisnyanadrág és piros pulóver, nagy lila "A" betűvel a mellén valamint fehér bukósisak. A vészjelzéseket az antennáin keresztül fogja.
Atom Anti eredeti harci kiáltása a: "Up and At 'em, Atom Ant!" A magyar fordításban a narrálás visszatérő bevezetése lett közkedvelt:

"Atom Anti a hangya,
a fürge, a bátor
ki minden bűnt meggátol
s oly parány,
hogy nagy talány,
erejét honnan vette.
Ökle, mint a pöröly,
hát vele ne pörölj.
Mily kicsi oly nagy hatalom
Anti az Atom."

Atom Anti olyan rosszfiúkkal vívott meg mint Karate Hangya, Vérengző Bolha (Ferocious Flea), Hatalmas Termesz (Godzilla Termite). A számítógépes kalandjában egy másik rosszfiú, Mad Dog Jackson tört borsot a városlakók és Anti orra alá: időzített bombákat helyezett el a város különböző pontjain, melyek rövidesen felrobbannak. Anti a helyszínre siet, hogy hatástalanítsa a bombákat, mielőtt felrobbannak. Feladatunk, hogy az épületek homlokzatain elhelyezett bombákat egyesével a járművünkhöz vigyünk, ami leginkább egy repülő csészealjhoz hasonlít, és az épületek tetején parkol. Ténykedésünket vízszintesen repülő ellenségek, és egyéb "huncutságok" nehezítik: valaki az égből rakétákat, páncélszekrényeket, tonnás súlyokat potyogtat. Minden ellenség és potyogó súlyt ki kell kerülnünk! A legfontosabb, amire figyelnünk kell az idő, mivel a bombák felrobbanása a játék végét jelzi, életeink számától függetlenül!
Anti felfelé akadálytalanul repül, lefelé azonban az első útjába eső párkányon automatikusan megkapaszkodik, ha tovább akarunk esni lefelé, a botkormányt lefelé kell döntenünk (vagy a 'le' iránybillentyűt megnyomnunk).
Az épületek homlokzatain nem csak bombákat, más tárgyakat is találunk, melyek a segítségünkre vannak:

  • Sisak: jutallom életet ad,
  • Óra: plusz időt ad,
  • Sajt: jutalompontszámot ad.

A játéktér alatti kijelzőn életeink számát (Anti fej), a még hátralévő bombák számát, a bombák robbanásáig hátralévő időt, és a pontszámunkat láthatjuk. Ha van nálunk bomba, a bomba ikonja villog (több bombát nem tudunk felvenni, amíg be nem rakjuk a járművünkbe. Összesen 7 nehézségi szintet kell teljesítenünk, nehezebb szinteken lényegesen nagyobb a forgalom.

A program - akárcsak a rajzfilm - a kisebb korosztálynak készült, így a játék nem túl nehéz, és a jutaloméletet is bőkezűen osztogatja a gép. Jelen esetben ezért inkább hátrány, hogy az ENTERPRISE változat kicsit lassabb, így az amúgy sem pörgős játékmenet inkább már vontatott...

Térkép