Animated Strip Poker

1985 - Knightsoft

szerencse, kártya

Spectrum (48k)

 

Az ismeretlen Knightsoft egyetlen programja igazi tucatjátéknak tűnik, hisz vetkőztetős pókerjátékból bőséges választék. Az Animated Strip Poker a jobbak közé tartozik könnyű kezelhetősége, és színvonalas kivitelezésnek köszönhetően. Mint a cím is utal rá, a szereplők (a kártyapartnerünk, és egy kezeket, lábakat növesztett kártyalap, aki az osztó szerepét tölti be), animálva van! Persze túl sok animációs fázisra nem kell számítani, de így is üdítő látvány, hogy a képernyő nem teljesen statikus.
A programmal a Póker legnépszerűbb változatát játszhatjuk 52 lapos francia kártyával (jokerek nélkül). A lapoknak 4 különböző színe van, és minden szín 13 különböző értékű lapból áll, ez adja ki az 52 lapos paklit. A 4 szín sorrendje: treff (clubs), káró (diamond), kőr (hearts), pikk (spades). Minden szín egyenlő értékűnek számít. A 13 lap értékének sorrendje: A (ász), 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J (bubi), Q (dáma), K (király). Az ász nem csak az egyes számot jelöli, hanem a király után egy ász lap, vagyis a legmagasabb lapnak minősül. A játékosok öt lapot kapnak a kezükbe. Célunk, hogy egy cserelehetőség után (ami folytán tetszőleges számú lapot cserélhetünk), értékesebb lapkombináció legyen a kezünkben, mint ellenfelünknek. A nyerő kártyakombinációkat a Strip Poker II Plus című, hasonló játéknál áttanulmányozhatjuk. Ha elnyerjük a hölgy összes pénzét, levet egy ruhadarabot és új pénzügyi kerettel folytathatjuk a játékot.

Osztás után láthatjuk a mi és ellenfelünk (MINDY) vagyonát, valamint a tétet (BET) (amíg senki nem licitál, addig ez 0). A licitálást felváltva egyszer mi kezdjük, egyszer ellenfelünk. Ha mi kezdjük a licitálást, a 6-7 billentyűkkel választhatunk az alábbi lehetőségek között (kiválasztás: ENTER):

  • BET? - licitálás: 5, 10, 15, 20, 25 Font között állíthatjuk a tétet, szintén a 6-7, ENTER billentyűk segítségével.
  • FOLD? - lapok eldobása, új osztás köetkezik.
  • STAND? - játékban maradunk, de nem emeljük a tétet. Ha osztás sem mi, sem ellenfelünk nem licitál, új osztás következik.

Ha ellenfelünk kezdi a licitálást, az alábbi lehetőségeink vannak:

  • RAISE? - tét emelése (az előbb megismert módon)
  • FOLD? - lapok eldobása, új osztás köetkezik.
  • CALL? - tartjuk a licitet, de nem emeljük.

Ezután a lapok cseréje következik. Itt az 1, 2, 3, 4, 5 billentyűkkel választhatjuk ki a cserélni kívánt lapokat (a mellettük megjelenő számozásnak megfelelően). A kiválasztott lapokat lefordítjuk. Ha meggondoljuk magunkat, ismét meg kell nyomni a megfelelő számbillentyűt. Ha kijelöltük a cserélni kívánt lapokat, vagy egyáltalán nem szeretnénk cserélni, az ENTER-t kell megnyomnunk.
Csere után újabb licitálás következik.